Blog
Oliwa z oliwek, a smażenie
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 128
Komentarze: 0
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin) jest niewątpliwie jednym z najczęściej stosowanych i zarazem najbardziej cenionych olejów roślinnych na całym globie ziemskim. Największe spożycie oliwy z oliwek notuje się w krajach śródziemnomorskich, takich jak Hiszpania, Włochy, ...
Ksylitol - dobry zamiennik białego cukru?
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 132
Komentarze: 0
Ksylitol powszechnie znany jest cukier brzozowy, należy do grupy substancji słodzących pochodzenia naturalnego i stanowi dobry zamiennik białego cukru. Ksylitol jest otrzymywany z brzozy i charakteryzuje się identyczną słodkością, jak sacharoza (cukier stołowy), lecz jego wartość ...
Cynamon jako cudowna przyprawa
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 130
Komentarze: 0
Cynamon jest dobrze znaną i cenioną przyprawą o charakterystycznym smaku i zapachu, którą pozyskuje się z kory cynamonowca. Jako przyprawę cynamon wykorzystuje się nie tylko do słodkich wypieków, lecz również do porannych owsianek i jaglanek oraz dań obiadowych z mięsem. Cynamon ...
Witamina E - działanie i właściwości
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 146
Komentarze: 0
Witamina E to grupa ośmiu związków organicznych rozpuszczalnych w tłuszczach (tokoferole i tokotrienole), które określa się mianem witaminy młodości. Witamina E jest ważnym składnikiem odżywczym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, gdyż działa jako silny ...
Sód w diecie
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 130
Komentarze: 0
Sód jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sód bierze udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej oraz wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Pomimo, iż sód jest pierwiastkiem niezbędnym do...
Wyświetlanie 46 do 50 z 242 (49 stron)