Blog
Strączki - dlaczego warto je jeść?
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 137
Komentarze: 0
W ostatnich latach notuje się coraz większe zainteresowanie dietami roślinnymi, których ważnym elementem są nasiona roślin strączkowych. Stale rosnąca liczba badań naukowych potwierdza korzyści zdrowotne wynikające z częstego włączania do diety nasion roślin strączkowych, potocznie ...
Owoce na redukcji - czy można jeść?
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 135
Komentarze: 0
Wiele osób z nadmierną masą ciała ma obawy przed jedzeniem owoców na redukcji, gdyż zawierają one cukry proste, które wedle obiegowej opinii sprzyjają tyciu. Owoce są rzeczywiście bogate we fruktozę i glukozę, lecz zawierają również wiele innych składników o korzystnym wpływie na ...
Kilka słów o oleju kokosowym
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 131
Komentarze: 0
Olej kokosowy jeszcze do niedawna był postrzegany jako superfood, któremu przypisywano dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiele osób nadal używa oleju kokosowego do smażenia i przygotowywania zdrowych słodkich przekąsek oraz w celu pielęgnacji skóry. Dowiedzmy się zatem, jakie właściwości ...
Czosnek - najważniejsze właściwości
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 140
Komentarze: 0
Czosnek to niskokaloryczne warzywo o charakterystycznym smaku i zapachu, które zawiera szereg substancji o szerokim spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej. Regularne włączanie do diety czosnku wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi dla człowieka. Czosnek jest powszechnie ...
Polski superfood - siemię lniane
09
Paź
2024
Autor: Mateusz Durbas
Przeczytano: 133
Komentarze: 0
Nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), czyli siemię lniane uprawiane jest na całym globie ziemskim, a jego największą produkcję notuje się obecnie w Kanadzie, Chinach, Rosji i Indiach. Siemię lniane to małe, płaskie nasiona o chrupiącej konsystencji i orzechowym smaku, które ...
Wyświetlanie 41 do 45 z 242 (49 stron)