Pileje Permealine 20 sasz.
- Pięć składników pochodzenia naturalnego
- Udokumentowane działanie prozdrowotne
- Przeciwdziałanie dysbiozie mikrobiomu jelit
- Wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego
- Walka z zespołem nieszczelnego jelita
- Regulacja pracy układu immunologicznego
- Ochrona komórek przed uszkodzeniami
- Silny potencjał antyoksydacyjny
- Zdrowie dla błon śluzowych
Permealine, to wieloskładnikowy suplement diety, zawierający substancje pochodzenia naturalnego o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Jego przeznaczeniem jest wszechstronne wpieranie zdrowia układu pokarmowego, ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wspieranie systemu immunologicznego.
Ten profesjonalny preparat zawiera aż 5 substancji o potwierdzonym, wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym:
· błonnik pokarmowy, w tym inulinę,
· L – glutaminę,
· β – karoten,
· cynk,
· wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis)
Połączenie tych pięciu elementów sprawia, że suplement w optymalny sposób wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ścian jelit oraz wyściełającej je błony śluzowej. Może mieć on szczególne znaczenie w przywracaniu równowagi mikrobiomu jelitowego oraz przeciwdziałaniu tzw. zespołowi nieszczelnego jelita.
Odpowiedna równowaga pomiędzy szkodliwymi a pozytywnymi drobnoustrojami, zasiedlającymi ludzi przewód pokarmowy, jest aktualnie uważana za podstawę w utrzymywaniu prawidłowej pracy wielu układów organizmu, w tym szczególnie pokarmowego oraz immunologicznego. Zaburzenia, powodowane przez wiele zachowań i substancji, wypełniających nasze życie, mogą predestynować do występowania poważnych chorób oraz w znacznym stopniu utrudniać zdrowe funkcjonowanie.
Nieprawidłowy skład mikrobiomu sprawia, iż w jelitach powstaje wiele toksycznych substancji zdolnych do uszkadzania ścian przewodu pokarmowego. Stan taki zalicza się do podstawowych przyczyn rozwoju zespołu nieszczelnego jelita, czyli pewnego stopnia „rozszczelnienia” pomiędzy komórkami budującymi ściany jelit. Może to doprowadzać do zwiększonego wnikania różnego rodzaju patogenów i alergenów do krwioobiegu, stymulując odpowiedź immunologiczną organizmu, często nadmierną. Konsekwencją mogą być alergie pokarmowe, uogólnione stany zapalne, nadmierna produkcja wolnych rodników, a nawet problemy psychiczne, w tym depresja.
Inulina
Inulina jest jednym z najlepiej przebadanych polisacharydów, zaliczanym do grupy włókien pokarmowych, wykazujących zdolności prebiotyczne. Prebiotyki są to związki nie trawione przez enzymy ludzkiego organizmu, które mają zdolność do wybiórczego stymulowania wzrostu korzystnych drobnoustrojów bytujących w okrężnicy. Jej pozytywne działanie było wielokrotnie potwierdzane w wielu badaniach klinicznych na całym świecie.
Pozytywne bakterie charakteryzują się zdolnością do trawienia inuliny i przerabiania jej na energię, niezbędną dla ich funkcjonowania. Dzięki temu możliwy jest ich szybki rozwój i zasiedlanie odpowiednich części układu pokarmowego. Powoduje to wypieranie szkodliwych, często patogennych, szczepów bakteryjnych oraz przywracanie zaburzonej równowagi mikrobiomu jelitowego.
Oprócz wypierania negatywnie wpływających na ludzki organizm, bakterii, może to przynosić szereg pozytywnych konsekwencji innego rodzaju. „Dobre” bakterie wykazują wiele umiejętności, stymulujących pracę przewodu pokarmowego i odpornościowego. Do najważniejszych należy regulacja perystaltyki jelit, regeneracja komórek budujących ściany jelita grubego, regulowanie odpowiedzi immunologicznej oraz przeciwdziałanie ponownym kolonizacjom przez drobnoustroje patogenne.
L – glutamina
Glutamina jest naturalnie występującym w organizmie aminokwasem względnie egzogennym. Oznacza to, że w pewnych sytuacjach jej stężenie spada i niezbędne jest dostarczanie jej z zewnątrz, w postaci pokarmu lub suplementów.
Istnieje wiele doniesień naukowych, świadczących o skuteczności suplementacji tego aminokwasu w różnego rodzaju chorobach przewodu pokarmowego, między innymi zespole nieszczelnego jelita. Glutamina jest jednym z głównych budulców ścian jelit, przez co jej zwiększone dostarczanie może stymulować ich regenerację oraz zwiększać wydzielanie naturalnej bariery ochronnej – śluzu.
Dodatkowo sugeruje się, iż ma ona zastosowanie w regulacji odpowiedzi immunologicznej oraz wspierania odporności organizmu. Naukowcy twierdzą, iż może ona ograniczać nadmierny stan zapalny w obrębie układu pokarmowego, co może przynosić ulgę w zespole jelita nadwrażliwego czy stanach zapalnych jelit. Oprócz tego, wpływ na uszczelnienie i poprawę funkcjonowania błon śluzowych poprawia odporność na częste infekcje bakteryjne i wirusowe.
β – karoten (witamina A)
Związek ten, zaliczany do grupy karotenoidów, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, naturalnie występującym w wielu roślinach. W organizmie ludzkim może być konwertowany do kolejnego związku o ogromnym znaczeniu dla zdrowia – witaminy A.
β – karoten jest szczególnie ceniony ze względu na niezwykłe zdolności do wychwytywania wolnych rodników różnego rodzaju. Wykazano, iż w usuwaniu tlenu singletowego (jednego z najgroźniejszych rodników) jest skuteczniejszy od witaminy C oraz E. Wypieranie tych szkodliwych cząsteczek z organizmu ma ogromne znaczenie w ochronie wielu komórek przed uszkodzeniami. Może również przeciwdziałać mutacjom w DNA, będącym podstawowym czynnikiem rozwoju nowotworów.
Karotenoid ten może wykazywać również bezpośredni wpływ na zdrowie układu pokarmowego. Specjaliści zauważyli, iż pod wpływem suplementacji β – karotenem wzrasta wytwarzanie śluzu w jelitach, co usprawnia ich funkcjonowanie oraz zapobiega częstym infekcjom, które mogą być jednym z czynników rozwoju zespołu nieszczelnego jelita.
Cynk
Cynk jest pierwiastkiem biorącym udział w wielu aspektach ludzkiego zdrowia, poczynając od prawidłowego rozwoju i wzrostu, regulowaniu odpowiedzi immunologicznej, wspieraniu procesów uczenia się, kończąc na mechanizmach naprawy DNA i jego ochrony przed uszkodzeniami.
Pośrednio, znajduje również zastosowanie jako przeciwutleniacz. Jest niezbędnym składnikiem bardzo silnego, naturalnie występującego w organizmie, antyoksydantu – dysmutazy ponadtlenkowej, odpowiedzialnej na neutralizację rodnika ponadtlenkowego.
Cynk ma również duże znaczenie w rozwoju i funkcjonowaniu układu immunologicznego. Dzieje się tak poprzez wpływ na zmianę profilu wytwarzanych cytokin, między innymi hamując syntezę czynników prozapalnych. Może to mieć duże znaczenie w chorobach przebiegających z nadwrażliwością tego układu lub stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Wyciąg z zielonej herbaty
Zielona herbata jest napojem cenionym już w starożytności, zarówno za swe walory smakowe jak również działanie prozdrowotne. Wyciągi z tej rośliny są niezwykle bogate w związki polifenolowe, należące na najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy. Ich właściwości mają znaczenie w ochronie wielu komórek i struktur (w tym DNA) przed uszkodzeniami oraz opóźnianiem procesów starzenia się organizmu.
Podsumowując, Permealine to profesjonalny suplement diety, zawierający w pełni naturalne składniki o silnym działaniu prozdrowotnym. Jego przeznaczeniem jest działanie ochronne i regenerujące na układ pokarmowy, regulujące pracę układu immunologicznego oraz wspieranie organizmu w walce z wolnymi rodnikami. Szczególnie polecany jest osobom chcącym przywrócić równowagę mikrobiomu jelitowego oraz przeciwdziałać skutkom zespołu nieszczelnego jelita.
Zalecane spożycie
1 dawkę dziennie należy rozpuścić w szklance wody (150 ml) lub w 2 dawkach podczas 2 głównych posiłków.
Informacje dodatkowe:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25°C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.
Środki ostrożności:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. W przypadku występowania chorób lub stosowania produktów leczniczych skonsultować przyjmowanie suplementu diety z lekarzem. Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.
Składniki
w 1 saszetce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Błonnik pokarmowy (w tym Inulinę) | 6900 mg | * |
L-Glutamina | 2500 mg | * |
Cynk | 7,5 mg | 75% |
Witamina A (Beta-karoten) | 400 µg RE | 50 % |
Ekstrakt z zielonej herbaty (Camellia sinensis) | 216 mg | * |
Naturalny aromat pomarańczy (10%), maltodekstryna, kwas cytrynowy, substancje słodzące (sukraloza).
Producent i dystrybutor
Producent:
PiLeJe
7, rue des 2 Provinces
Saint-Laurent-des-Autels
49270 Orée d'Anjou
Francja
dystrybutor w PL:
Medikatha Sp. z o.o.
ul. Różana 15/2
40-045 Katowice
Polska
Dystrubutor:
PiLeJe
7, rue des 2 Provinces
Saint-Laurent-des-Autels
49270 Orée d'Anjou
Francja
dystrybutor w PL:
Medikatha Sp. z o.o.
ul. Różana 15/2
40-045 Katowice
Polska