Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Cała prawda o produktach light

Regały z żywnością w sklepie
09 Paź 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 103 Komentarze: 0

Produkty light to szeroki asortyment żywności, po którą chętnie sięgają konsumenci dbający o swoje zdrowie i zwykle przestrzegający diety odchudzającej. Osoby z nadwagą i otyłością, których głównym celem jest redukcja nadmiernej masy ciała stosują różne sposoby, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę, dlatego niejednokrotnie dają się nabrać na różne chwyty marketingowe. Dowiedzmy się zatem, czym są produkty light, czy są one zdrowe i czy warto je uwzględniać w diecie.

Czym są produkty light?

Dokonując zakupów w supermarketach i dyskontach spożywczych bardzo często można znaleźć na półkach sklepowych artykuły żywnościowe, która mają w swojej nazwie dopisek light lub lekki. Kojarzą się one zwykle z produktami zdrowymi oraz lekkostrawnymi, które mają niską zawartość tłuszczu, cukru i kalorii. W przypadku niektórych produktów light rzeczywiście jest to prawda, jednak nie każdy produkt spożywczy określany jako light charakteryzuje się dobrym składem. Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 roku, aby producent mógł zamieścić na etykiecie produktu spożywczego oświadczenie light, produkt ten musi spełniać ściśle określone wymagania, które zostały ustalone w Rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006. Według ustaleń Unii Europejskiej produkty light to tylko te produkty, który zawierają przynajmniej o 30% mniej cukrów (węglowodanów) lub tłuszczu, a zatem i kalorii, w porównaniu do tradycyjnych produktów dostępnych w sklepach spożywczych.

Produkty light – jakie są dostępne w sklepach?

Asortyment produktów light dostępnych w supermarketach i mniejszych sklepach dyskontowych z każdym rokiem coraz bardziej się rozszerza. Wśród najczęściej spotykanych obecnie produktów light w sklepach spożywczych wymienia się:

  • Jogurty (np. grecki),

  • Sery żółte (np. Królewski, Gouda, Rycki Edam),

  • Sery pleśniowe (np. Camembert),

  • Sery Mozzarella,

  • Serki śmietankowe,

  • Sery twarogowe,

  • Serki wiejskie,

  • Mleko zagęszczone,

  • Margaryny miękkie (do smarowania pieczywa),

  • Mleczko kokosowe,

  • Majonezy,

  • Ketchupy,

  • Ciasto francuskie,

  • Popcorn,

  • Batony,

  • Czekolady,

  • Kremy czekoladowo-orzechowe,

  • Prażone orzeszki ziemne.

Czy produkty light są mniej kaloryczne?

Jak się okazuje, nie wszystkie produkty light mają mniejszą kaloryczność od swojego tradycyjnego odpowiednika. W niektórych sytuacjach, produkty light mogą mieć obniżoną zawartość tłuszczów, zaś zwiększoną ilość cukrów (węglowodanów) i w rezultacie podobną kaloryczność, co stanowi niebezpieczną pułapkę dla wszystkich osób chcących schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała. Producenci żywności typu light dosyć często zamieniają tłuszcze na węglowodany, takie jak na przykład skrobia, maltodekstryny, celuloza oraz polidekstroza, co pozwala zagęszczać produkty light w zbliżony sposób, jak ma to miejsce w przypadku tłuszczu. Wyniki niektórych badań wykazały, że produkty light o obniżonej zawartości tłuszczu często zawierają większe ilości węglowodanów. Oznacza to, że niektóre osoby regularnie sięgające po produkty light o obniżonej zawartości tłuszczu, mogą w rzeczywistości zamieniać tłuszcz na cukier, który również może wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, a już zwłaszcza spożywany w nadmiarze.

Zdarza się również, że zastosowanie węglowodanów jest niewystarczające do uzyskania odpowiedniej konsystencji produktu light, bądź po prostu staje się nieopłacalne dla producenta. Wówczas wykorzystuje się substancje zagęszczające, takie jak choćby mączka chleba świętojańskiego (E410), guma guar (E412) oraz guma ksantanowa (E415). Z uwagi na to, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wiele produktów light o obniżonej zawartości tłuszczu jest zazwyczaj mniej smacznych w opinii konsumentów. Dlatego producenci żywności typu light mogą czasem dodawać substancje wzmacniające smak i zapach, aby zrekompensować mniejszą zawartość tłuszczu w produktach light.

Drewniane klocki z napisem low high fat

Produkty light – czym zastępuje się cukier?

Produkty light o niskiej zawartości cukru lub bez dodatku cukru, to produkty, w których producenci żywności wyraźnie ograniczyli zawartość sacharozy (cukrów), aw jego miejsce zastosowali inne substancje słodzące, które odpowiadają za słodki i atrakcyjny smak tych produktów. Producenci żywności typu light zazwyczaj stosują sztuczne substancje słodzące (np. aspartam, acesulfam K, sukraloza, sacharyna) lub alkohole cukrowe, czyli poliole (m.in.: ksylitol, erytrytol, maltitol, sorbitol, laktitol). W porównaniu do sacharozy, te substancje słodzące dostarczają małe lub śladowe ilości kalorii, a także nie przyczyniają do znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz rozwoju próchnicy zębów. Należy jednak pamiętać o tym, że aspartam zawiera w swoim składzie fenyloalaninę, czyli aminokwas egzogenny, który nie może być spożywany przez osoby chorujące na fenyloketonurię. Zaś poliole spożywane w zbyt dużych ilościach mogą działać przeczyszczająco, natomiast acesulfam K i sacharyna mogą powodować gorzki, metaliczny posmak w jamie ustnej po spożyciu.

Produkty light – kto może z nich skorzystać?

Produkty light może spożywać w zasadzie każdy, a już zwłaszcza osoby z nadwagą i otyłością, którym zależy na skutecznej redukcji nadmiernej masy ciała. Zaś produkty light o obniżonej zawartości cukru lub całkowicie bez dodatku cukru są dedykowane szczególnie osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą. W praktyce jednak nie zawsze produkty light mają wyraźnie niższą kaloryczność oraz faktycznie lepszy skład niż ich tradycyjne odpowiedniki. Dlatego warto dokładnie zapoznać się ze składem każdego produktu light dostępnym na etykiecie przed podjęciem decyzji o jego zakupie i włączeniu do diety.

Czy warto kupować produkty light?

Regularne spożywanie produktów light wcale nie musi być pomocne w odchudzaniu, zwłaszcza gdy mowa o produktach o wysokim stopniu przetworzenia (np. chipsach, ciastkach, batonach, jogurtach owocowych). Przeprowadzone badania wykazały, że częste włączanie do diety produktów light o obniżonej zawartości cukru (zawierających sztuczne substancje słodzące w ich miejsce) nie przyczynia się do redukcji masy ciała, ani zwiększenia zapasów tkanki tłuszczowej. Produkty light, które są najbardziej godne zainteresowania to wszelkiego rodzaju sery o obniżonej zawartości tłuszczu, w tym głównie nasyconych kwasów tłuszczowych zwiększających stężenie cholesterolu całkowitego i cholestrolu frakcji LDL we krwi.