Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Chrom - jak wpływa na organizm?

Warzywa, owoce, produkty zbożowe z napisem pośrodku chromium
09 Paź 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 143 Komentarze: 0

Chrom jest pierwiastkiem chemicznym, który może występować na różnych stopniach utlenienia, przy czym wszystkie jego naturalne związki zawierają ten pierwiastek na III stopniu utlenienia. Jest on zaliczany do grupy mikroelementów, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmów żywych. Chrom jest składnikiem mineralnym, który odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów, jak również stanowi składnik metaloenzymów oraz jest koenzymem licznych reakcji metabolicznych przebiegających w ludzkim organizmie.

Produkty bogate w chrom

Do produktów żywnościowych charakteryzujących się najwyższą zawartością chromu (III) zalicza się m.in.: gorzkie kakao i jego przetwory (zwłaszcza gorzką czekoladę o wysokiej zawartości masy kakaowej), żółtka jaj, pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb żytni razowy, kaszę gryczaną, ryż brązowy), sery miękkie i twarde (np. brie i ementaler), mięso (np. schab i szynkę wieprzową), ryby (np. łososia świeżego i wędzonego), orzechy włoskie, warzywa (np. szpinak, brokuły, szparagi, fasolę szparagową, pomidor), drożdże piwowarskie, grzyby, wątrobę, ostrygi, małże, kawę, owoce (np. jabłko, pomarańczę, banana) i niektóre gatunki wina oraz piwa. Pozytywnie na przyswajalność chromu z pożywienia wpływają takie aminokwasy białkowe, jak glicyna oraz kwas asparaginowy, jak również witamina C. Natomiast cukry proste oraz takie składniki mineralne, jak cynk i żelazo zmniejszają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego.

Chrom – objawy niedoboru

Uważa się, że niedobory chromu w ludzkim organizmie występują relatywnie rzadko. Wśród silnych stresorów fizjologicznych, które sprzyjają wystąpieniu niedoborów w organizmie człowieka wymienia się przede wszystkim urazy ciała, karmienie piersią, starzenie się, krótkotrwały i bardzo intensywny wysiłek fizyczny oraz niewłaściwie zbilansowaną dietę. Do najczęstszych objawów niedoboru chromu u ludzi zalicza się: nietolerancję glukozy, insulinooporność, obecność glukozy w moczu, zaburzenia wzrostu, zaburzenia lipidowe, zmniejszenie beztłuszczowej masy ciała oraz zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego.

Suplementacja chromem

Wyniki ostatniej metaanalizy 21 badań klinicznych z randomizacją (RCTs) z całościowym udziałem 1316 uczestników wykazały, iż suplementacja chromem w dobowej dawce do 400 μg przez okres do 12 tygodni przyczyniła się do utraty masy ciała (średnio o 0,75 kg), wskaźnika masy ciała BMI (średnio o 0,40 kg/m2) oraz procentowej zawartości tkanki tłuszczowej (średnio o 0,68%) u osób z nadwagą lub otyłością.

Rezultaty innej niedawnej metaanalizy obejmującej 28 RCTs z udziałem pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2 pokazały, że suplementacja w dobowej dawce od 50 do 1000 μg przez okres od 4 do 25 tygodni poskutkowała istotnym zmniejszeniem stężenia następujących badanych parametrów we krwi: glukozy na czczo (średnio o 19,0 mg/dl), insuliny na czczo (średnio o 12,35 pmol/l), hemoglobiny glikowanej – HbA1c (średnio o 0,71%) oraz wskaźnika insulinooporności HOMA-IR (średnio o 1,53) u badanych diabetyków. Warto w tym miejscu podkreślić, iż nie wszystkie dotychczasowe badania kliniczne z randomizacją potwierdzają jednak ten korzystny efekt suplementacji chromem na parametry gospodarki węglowodanowej u chorych na cukrzycę typu 2.

Na podstawie najświeższych doniesień naukowych sugeruje się również, że suplementacja chromem może prowadzić do znaczącego obniżenia wartości ciśnienia tętniczego skurczowego (średnio o 2,51 mmHg) i rozkurczowego (średnio o 1,04 mmHg), zwłaszcza u pacjentów z cukrzycą typu 2 i/lub przewlekłą chorobą kardiologiczną, a także powodować zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego we krwi (średnio o 0,17 mmol/l).

Czy chrom jest bezpieczny?

Trójwartościowy chrom znajdujący się w większości produktów żywnościowych, a także w licznych suplementach diety jest składnikiem o bardzo niskiej toksyczności, którego zawartość w osoczu krwi i strukturach włosa ulega stopniowej utracie wraz z wiekiem. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na chrom w aktualnie obowiązujących normach żywienia dla populacji Polski nie zostało ustalone. Uważa się jednak, że zalecana bezpieczna dawka chromu (III) zarówno dla zdrowych dorosłych kobiet, jak i mężczyzn oraz dzieci od 7 do 18 roku życia powinna wahać się w przedziale między 50 a 200 μg na dobę. Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przyjmowana dwaka nie powinna być wyższa niż 250 μg na dzień.

W zasadzie nie istnieje ryzyko przedawkowania chromu (III) u osób przestrzegających prawidłowo zbilansowanej diety, gdyż wchłanianie tego składnika z przewodu pokarmowego jest relatywnie niskie. Jego nadmiar w organizmie człowieka może zatem wystąpić głównie w przypadku niewłaściwie dobranej suplementacji diety. Warto mieć na uwadze fakt, iż może on wchodzić w interakcje z żelazem i w konsekwencji utrudniać jego wiązanie z transferyną, a więc białkiem pośredniczącym w transporcie żelaza w surowicy krwi. Oznacza to, że przewlekłe nadmierne spożywanie chromu z suplementów diety może prowadzić do zaburzenia gospodarki żelazowej w organizmie, a w skrajnych przypadkach nawet do rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza.