Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Marki MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Cynamon jako cudowna przyprawa

Cynamon jako cudowna przyprawa
05 Sie 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 98 Komentarze: 0

Cynamon jest dobrze znaną i cenioną przyprawą o charakterystycznym smaku i zapachu, którą pozyskuje się z kory cynamonowca. Jako przyprawę cynamon wykorzystuje się nie tylko do słodkich wypieków, lecz również do porannych owsianek i jaglanek oraz dań obiadowych z mięsem. Cynamon zawiera wiele różnych substancji bioaktywnych, które wykazują właściwości prozdrowotne.

Cynamon chiński czy cejloński?

Cynamon jest pozyskiwany z kory różnych gatunków cynamonowców, choć najbardziej popularne są dwa gatunki, a mianowicie cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) oraz cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia). Cynamon cejloński pochodzi głównie ze Sri Lanki, Madagaskaru, Wysp Sundajskich, Mauritisu oraz Indii. Zaś najczęściej dostępny w polskich sklepach spożywczych cynamon chiński jest uprawiany głównie w południowych Chinach oraz Wietnamie i Birmie. Cynamon chiński jest znacznie tańszy niż cynamon cejloński i charakteryzuje się intensywniejszym aromatem oraz bardziej wyczuwalnym ostrym i pikantnym smakiem. Poza tym cynamon chiński jest ciemniejszy, twardszy i bardziej szorstki w porównaniu z cynamonem cejlońskim. Jednak najbardziej istotną różnicę pomiędzy obydwoma gatunkami cynamonu stanowi zawartość w nich związków zwanych kumarynami, którym przypisuje się działanie uszkadzające wątrobę. Otóż cynamon cejloński zawiera około 250 razy mniej szkodliwych dla zdrowia kumaryn niż cynamon chiński, dlatego jest najbardziej polecany jako przyprawa do rozmaitych potraw.

Cynamon – wartości odżywcze

Cynamon jest dobrym źródłem wielu różnych substancji o szerokim spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej. Wiele osób uważa cynamon za cudowną przyprawę ze względu na zawartość polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i antyzapalnych. Wśród najważniejszych antyoksydantów obecnych w cynamonie, wymienia się katechiny oraz kwasy fenolowe, takie jak kwas cynamonowy, kwas waniliowy, kwas galusowy, kwas kawowy, kwas protokatechowy, kwas p-kumarowy, kwas syryngowy, kwas ferulowy oraz kwas hydroksybenzoesowy. Za smak i zapach cynamonu odpowiadają głównie kumaryny i cynamoaldehyd naturalnie występujące w korze cynamonowca. Uważa się, że polifenole i aldehyd cynamonowy są odpowiedzialne za większość korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego włączania cynamonu do diety.

Cynamon – właściwości

Cynamon zawiera szereg bioaktywnych związków o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu rożnych schorzeń cywilizacyjnych. Z aktualnych badań wynika, że cynamon może wywierać korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi, insulinowrażliwość oraz stężenie glukozy i lipidów we krwi, głównie u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi. Ponadto fachowa literatura donosi, iż cynamon może korzystnie wpływać na choroby neurodegeneracyjne i nowotworowe, jak również łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów oraz bóle menstruacyjne. Badania in vitro oraz na zwierzęcych modelach doświadczalnych dowiodły, że cynamon wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.

Cynamon – gdzie kupić i jak stosować?

Cynamon jako przyprawa jest zwykle dostępny w sklepach spożywczych w postaci sproszkowanej lub całej – laski zapakowane w saszetkę. Niestety producenci i dystrybutorzy nie zawsze podają informację o tym, jaki gatunek cynamonu znajduje się w opakowaniu. W przypadku zdecydowanej większości produktów dostępnych na rynku jest to najtańszy cynamon chiński, niemniej jednak warto dokładnie czytać etykietę oraz ewentualnie zapytać producenta lub dystrybutora przed zakupem. Łatwo można również znaleźć w aptekach i sklepach internetowych suplementy diety zawierające ekstrakt z cynamonu, najczęściej w postaci kapsułek, tabletek lub proszku. Z kolei miłośnicy aromaterapii mogą bez problemu dostać dzisiaj w drogeriach oraz aptekach olejek cynamonowy, który jest świetnym dodatkiem do kąpieli oraz masażu. Cynamon jako przyprawę warto dodawać do owsianek, jaglanek, ryżu z owocami (np. jabłkami), zdrowych deserów oraz rozgrzewających herbat w sezonie jesienno-zimowym.

Cynamon – przeciwwskazania

Cynamon jako przyprawa może być bezpiecznie spożywana przez zdecydowaną większość osób w ilości nieprzekraczającej 1 łyżeczkę (4 g) dziennie. Szczególną ostrożność powinny jednak zachować osoby, które regularnie zażywają leki (np. przeciwcukrzycowe oraz przeciwkrzepliwe), ponieważ cynamon stosowany jako przyprawa lub suplement diety może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, wzmacniając ich działanie lub powodując wystąpienie ewentualnych skutków ubocznych. Zbyt wysokie spożycie cynamonu może u niektórych osób przyczyniać się do pojawienia się biegunki, nudności, wymiotów i wzmożonej potliwości, a nawet reakcji alergicznych (obrzęk języka lub dziąseł oraz uczucie pieczenia w jamie ustnej). Suplementy diety zawierające cynamon powinny być stosowane jedynie w zalecanych dawkach przez producenta i pochodzić z wiarygodnego źródła, gdyż spożywane w nadmiernej ilości mogą powodować uszkodzenie wątroby ze względu na zawartość kumaryn.