Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Marki MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Czosnek - najważniejsze właściwości

Czosnek - najważniejsze właściwości
05 Sie 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 103 Komentarze: 0

Czosnek to niskokaloryczne warzywo o charakterystycznym smaku i zapachu, które zawiera szereg substancji o szerokim spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej. Regularne włączanie do diety czosnku wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi dla człowieka. Czosnek jest powszechnie uznawany za naturalny antybiotyk, który może być pomocny w profilaktyce i wspomaganiu leczenia przeziębienia oraz wielu innych dolegliwości zdrowotnych.

Czosnek – wartości odżywcze

Prozdrowotne właściwości czosnku wynikają głównie z obecności siarczków organicznych, a już zwłaszcza allicyny. Allicyna jest związkiem bioaktywnym, który powstaje z alliiny w wyniku uszkodzenia główki czosnku, np. posiekania lub zmiażdżenia ząbku czosnku. Wykazuje ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowe, przeciwutleniające i przeciwzakrzepowe. Poza wspomnianą allicyną, czosnek zawiera saponiny, karotenoidy (np. β-karoten, luteinę, zeaksantynę), flawonoidy (m.in.: rutynę, kwercetynę, mirycetynę, apigeninę), kwasy fenolowe oraz wolne aminokwasy (np. argininę i metioninę). Czosnek jest również źródłem witamin (witaminy C i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, manganu, miedzi i selenu). Jeden średni ząbek czosnku (5 g) dostarcza raptem 7,5 kcal.

Czosnek – właściwości kardioprotekcyjne

Czosnek ma dobrze udokumentowane właściwości antyoksydacyjne, antyzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwmiażdżycowe, fibrynolityczne (tj. nasilające proces rozkładu zakrzepu) oraz naczynioochronne (tj. uszczelniające śródbłonek naczyń krwionośnych), dzięki czemu może zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano, iż osoby regularnie spożywające czosnek mają niższe stężenie cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi. Suplementy czosnkowe przyjmowane w dobowej dawce od 600 do 1200 mg, mogą również obniżać stężenie triglicerydów oraz nieznacznie zwiększać poziom lipoprotein o wysokiej gęstości HDL (tzw. dobrego cholesterolu) we krwi. Czosnek hamuje wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego oraz zmniejsza jego wewnętrzną produkcję w organizmie, co powoduje spadek jego poziomu we krwi. Z aktualnych badań wynika również, że czosnek obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie tętnicze krwi, a już zwłaszcza u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym w sytuacji, gdy preparat czosnkowy jest stosowany w dawce 600 mg na dobę przez okres 3 miesięcy.

Czosnek – właściwości przeciwcukrzycowe

Czosnek jest zalecanym składnikiem diety pacjentów, którzy zmagają się z cukrzycą i insulinoopornością, ze względu na swoje właściwości hipoglikemiczne (tj. obniżające poziom glukozy we krwi) i przeciwcukrzycowe. Regularne włączanie do diety czosnku może przyczyniać się do wyraźnej redukcji stężenia glukozy we krwi (nawet od 10,90 do 21.02 mg/dl) oraz spadku poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c), która jest dobrym wskaźnikiem oceny długoterminowej kontroli glikemii. Czosnek wykazuje właściwości hipoglikemiczne, gdy jest stosowany w dawce od 600 do 1200 mg na dzień przez długi okres czasu, nawet 1-2 lat. Poza tym przeprowadzone badania pokazały, że spożywanie czosnku nie powoduje zmniejszenia masy ciała, aczkolwiek jego suplementacja może skutkować zmniejszeniem obwodu talii.

Czosnek – właściwości przeciwnowotworowe

Amerykański Narodowy Instytut Raka uznał czosnek za roślinę o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Sugeruje się, że właściwości antynowotworowe czosnku wynikają głównie z zawartości allicyny. Przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie świeżego lub gotowanego czosnku może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka żołądka o 47-51% oraz na raka jelita grubego o 20-31%.

Czosnek – właściwości przeciwdrobnoustrojowe

Czosnek wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, a precyzyjnie rzecz ujmując działa bakteriobójczo na wiele gatunków bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Udokumentowano, że czosnek może hamować wzrost takich bakterii chorobotwórczych, jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae. Wskazuje się również, że czosnek może potęgować właściwości przeciwbakteryjne antybiotyków względem opornych szczepów bakterii. Czosnek posiada także właściwości immunostymulujące, dlatego jego regularne spożywanie może zapobiegać wystąpieniu przeziębienia wywołanego przez wirusy. Wykazano, że osoby przyjmujące czosnek rzadziej chorowały na przeziębienie oraz jednocześnie szybciej wracały do zdrowia po zakażeniu wirusowym.

Jak jeść czosnek?

Największy efekt terapeutyczny uzyskuje się w wyniku rozdrobnienia lub zmiażdżenia świeżego ząbku czosnku, bez poddawania go obróbce cieplnej. Czosnek pod wpływem działania wysokiej temperatury (np. smażenia) traci część związków bioaktywnych i zmniejsza swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Z aktualnych badań wynika, iż dzienna dawka sproszkowanego czosnku, przy której można spodziewać się wystąpienia pożądanych właściwości prozdrowotnych waha się w zakresie od 600 do 1200 mg na dobę. Można przyjąć w dużym uproszczeniu, że 1000 mg (1 g) sproszkowanego czosnku odpowiada połowie świeżego ząbka czosnku (2500 mg – 2,5 g).

chleb, czosnek, nóż, blat

Czosnek - przeciwwskazania

Czosnek jest warzywem bezpiecznym dla zdrowia człowieka, aczkolwiek może powodować pewne skutki uboczne. Wśród najczęstszych skutków ubocznych spożywania czosnku wymienia się nieprzyjemny zapach z ust, dolegliwości żołądkowo-jelitowe (m.in.: zgaga, odbijanie, wzdęcia, bóle brzucha), krwawienia oraz reakcje alergiczne. Przyjmowanie suplementów czosnkowych może także nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych, przeciwpłytkowych oraz przeciwcukrzycowych.