Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Marki MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Czy erytrytol to najlepszy słodzik?

Czy erytrytol to najlepszy słodzik?
05 Sie 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 65 Komentarze: 0

Erytrytol jest substancją słodzącą, która zaliczana jest do grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych (tzw. alkoholi cukrowych). Erytrytol został dopuszczony do stosowania jako dodatek do żywności pod oznaczeniem E968. Wiele osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę uważa, że erytrytol to najlepszy słodzik. Sprawdźmy, czy rzeczywiście tak jest.

Erytrytol – czym jest?

Erytrytol używany jako słodzik ma postać białego, krystalicznego i bezwonnego proszku, który łatwo rozpuszcza się w wodzie. Erytrytol może być pozyskiwany na skalę przemysłową z kukurydzy i skrobi pszennej w wyniku hydrolizy enzymatycznej oraz fermentacji przebiegającej z udziałem różnych gatunków drożdży, m.in.: Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis oraz Candida magnoliae. Poza tym erytrytol naturalnie występuje w małych ilościach w grzybach oraz niektórych owocach i produktach fermentowanych**. **Erytrytol zawierają takie produkty, jak brzoskwinia, gruszka, arbuz, melon, winogrona, grzyby, ser żółty, piwo, wino, sake (wino ryżowe) oraz sos sojowy.

Erytrytol – ile ma kalorii?

Erytrytol jest doskonałym słodzikiem dla wszystkich osób chcących schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała w perspektywie długoterminowej, ponieważ dostarcza śladowych ilości kalorii. 1 g erytrytolu zawiera jedynie 0,2 kcal, zaś 5 g erytrytolu (tj. jedna płaska łyżeczka do herbaty) dostarcza zaledwie 1 kcal. Oznacza to, że erytrytol jest 20-krotnie mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier stołowy (1 g = 4 kcal, 5 g – płaska łyżeczka = 20 kcal). Ze względu na marginalną zawartość kalorii, erytrytol może być bezpiecznie stosowany przez osoby z nadwagą i otyłością, którym zależy na redukcji nadmiernej masy ciała. Erytrytol jest jednym z najlepszych i najczęściej zalecanych słodzików, który można regularnie wykorzystywać w trakcie przestrzegania diety redukcyjnej.

Erytrytol – właściwości prozdrowotne

Erytrytol jako słodzik może być bezpiecznie używany przez pacjentów z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż ma bardzo niski indeks i ładunek glikemiczny. Oznacza to, że regularne włączanie do diety erytrytolu nie przyczynia się do istotnego wzrostu stężenia glukozy (cukru) i insuliny we krwi. Erytrytol spowalnia opróżnianie żołądka i wchłanianie glukozy z jelita cienkiego. Dowiedziono, iż erytrytol używany przez pacjentów z cukrzycą w ilości 20 g (4 łyżeczki) codziennie przez dwa tygodnie przyczynił się do znacznego spadku stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c) z 8,5 do 7,5%.

Jest on świetnym słodzikiem, który nie powoduje próchnicy zębów, gdyż nie ulega fermentacji w jamie ustnej i nie może być zatem przekształcany do kwasów przez bakterie zasiedlające jamę ustną. Wykazano nawet, iż erytrytol hamuje rozwój próchnicy zębów i może być w tym skuteczniejszy w porównaniu do innych alkoholi cukrowych, takich jak ksylitol oraz sorbitol. Stosowanie erytrytolu jako słodzika może zmniejszać gromadzenie się płytki nazębnej oraz hamować wzrost bakterii chorobotwórczych, takich jak m.in.: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus i Streptococcus sanguinis. Przeprowadzone badania wykazały, że osoby regularnie używające erytrytol miały mniejszą liczebność bakterii kariogennych Streptoccocus mutans w ślinie, które są odpowiedzialne za rozwój próchnicy zębów. Spożywanie erytrytolu ma dobrze udokumentowany korzystny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych.

Istnieją również przesłanki pozwalające sądzić, że erytrytol może zmniejszać stężenie krążącej greliny – hormonu głodu i nasilać sytość poposiłkową, co przypisuje się wysokiej osmolalności erytrytolu w porównaniu z sacharozą oraz innymi nieodżywczymi substancjami słodzącymi. Ponadto wskazuje się, że erytrytol może korzystnie wpływać na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych u pacjentów z cukrzycą typu 2.

cukier, spadek, czerwona strzałka w dół,

Erytrytol – zastosowanie

Erytrytol jest słodzikiem odpornym na działanie wysokiej temperatury, dlatego można go z powodzeniem stosować do gotowania i pieczenia, w tym do ciast, omletów, naleśników, pierogów, kisieli, czy budyniów. Najczęściej jednak erytrytol służy w warunkach domowych jako zdrowy słodzik zastępujący tradycyjny cukier stołowy w kawie, herbacie, przetworach owocowych, koktajlach, wypiekach i deserach. Zaś w przemyśle spożywczym, erytrytol (oznaczony na opakowaniu symbolem E968) wykorzystywany jest głównie przez producentów żywności jako substancja słodząca w niskokalorycznych produktach spożywczych lub w produktach o obniżonej zawartości cukrów prostych (m.in.: lodach, wyrobach kakaowych i czekoladowych, fermentowanych przetworach mlecznych, dżemach, galaretkach, marmoladach, napojach, gumach do żucia).

Erytrytol – czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Erytrytol jest słodzikiem bezpiecznym dla zdrowia człowieka, czego dowodem jest przyznanie przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) tzw. statusu GRAS, który oznacza, że erytrytol jest związkiem powszechnie uznanym za bezpieczny. Przeprowadzone badania dowiodły, że erytrytol nie wykazuje działania rakotwórczego, mutagennego ani genotoksycznego, dlatego nie ustalono dla erytrytolu limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Co więcej, erytrytol nie ma również właściwości teratogennych, czyli nie wywiera szkodliwego wpływu na płód, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywany przez kobiety ciężarne oraz karmiące piersią. Poza tym w odróżnieniu od innych substancji słodzących zaliczanych do alkoholi cukrowych (polioli, takich jak ksylitol, sorbitol, czy laktitol), erytrytol nie ma aż tak silnego działania przeczyszczającego, dlatego regularnie spożywany w umiarkowanych ilościach nie powoduje wystąpienia biegunki, wzdęć, bólów brzucha oraz nadmiernych gazów jelitowych.