Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Dlaczego warto suplementować kwas alfa-liponowy?

Rozsypane kapsułki z kwasem alfa-liponowym
09 Paź 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 139 Komentarze: 0

Kwas alfa-liponowy (ALA) jest silnym antyoksydantem, który naturalnie występuje w żywności, jak również jest wytwarzany w ludzkim organizmie. Kwas alfa-liponowy jest nazywany substancją witaminopodobną, gdyż pod względem budowy chemicznej przypomina witaminy z grupy B. Przekonajmy się, dlaczego warto suplementować kwas alfa-liponowy.

Kwas alfa-liponowy – właściwości

Kwas alfa-liponowy wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwotyłościowe, przeciwstarzeniowe oraz kardio- i neuroprotekcyjne. Kwas alfa-liponowy zmniejsza stan zapalny oraz chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Przeprowadzone badania z udziałem ludzi wykazały, że suplementacja kwasem alfa-liponowym przyczynia się do znaczącego obniżenia stężenia markerów stanu zapalnego we krwi, takich jak białko C-reaktywne (CRP), interleukina-6 (IL-6) oraz czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-alfa). Suplementacja kwasem alfa-liponowym może zapobiegać późnym powikłaniom cukrzycy, a już zwłaszcza neuropatii cukrzycowej, czyli uszkodzeniu nerwów, w którego przebiegu dochodzi do utraty czucia dotyku, wibracji, bólu i temperatury. Wykazano, iż 4-tygodniowa suplementacja kwasu alfa-liponowego może łagodzić wspomniane objawy neuropatii cukrzycowej. Poza tym kwas alfa-liponowy może wspomagać utratę masy ciała, spowalniać pogorszenie się funkcji poznawczych u pacjentów z chorobą Alzheimera oraz zmniejszać markery stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego u osób chorujących na cukrzycę typu 2 i chorobę niedokrwienną serc*.

Kwas alfa-liponowy – obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi

Suplementacja kwasem alfa-liponowym może obniżać stężenie glukozy, cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. „złego” cholesterolu) oraz triglicerydów we krwi**. Zwłaszcza pacjenci z cukrzycą typu 2, którzy suplementowali kwas alfa-liponowy charakteryzowali się niższym stężeniem glukozy we krwi na czczo, a także hemoglobiny glikowanej (HbA1c), triglicerydów i cholesterolu frakcji LDL. **Suplementacja kwasem alfa-liponowym może także zmniejszać stężenie insuliny we krwi na czczo oraz wartość wskaźnika insulinooporności (HOMA-IR) u osób dorosłych. Wykazano, że otyłe osoby, które suplementowały kwas alfa-liponowy w dawce powyżej 600 mg na dobę miały bardziej znaczącą poprawę lipidogramu. Może to wskazywać na większą skuteczność suplementacji kwasem alfa-liponowym u osób z zaburzeniami gospodarki lipidowo-węglowodanowej.

Kwas alfa-liponowy – źródła pokarmowe

Kwas alfa-liponowy występuje w dwóch formach chemicznych, określanych w terminologii fachowej jako enancjomery (izomeru) S i R. Za właściwości prozdrowotne kwasu alfa-liponowego odpowiada głównie enancjomer R. Żywność jest naturalnym źródłem izomeru R, zaś w suplementach diety znajdują się zarówno enancjomery R, jak i S**. Poza tym **kwas alfa-liponowy jest wytwarzany w organizmie człowieka, lecz w ilościach niewystarczających do zaspokojenia zapotrzebowania komórek na energię.

Głównymi źródłami pokarmowymi kwasu alfa liponowego w diecie człowieka są warzywa, owoce oraz mięso i podroby. Kwas alfa-liponowy naturalnie występuje w takich pokarmach, jak szpinak, brokuły, brukselka, pomidory, otręby ryżowe oraz wątroba, serca i nerki zwierząt. Podroby zawierają kwas alfa-liponowy, gdyż jest on syntetyzowany w mitochondriach tkanek ssaków, które cechują się wysoką aktywnością i dużą liczbą mitochondriów (m.in.: jądra, serce, nerki, wątroba).

Posiłki bogate w kwas alfa-liponowy: krem z pomidorów, szpinaku i brokułów

Kwas alfa-liponowy – dawkowanie

Z aktualnych badań wynika, że suplementacja kwasu alfa-liponowego jest skuteczna w dawce dziennej wynoszącej od 300 do 600 mg. W niektórych badaniach stosowano dużo wyższe dawki nawet 1200 mg na dobę, które nie powodowały żadnych negatywnych skutków ubocznych. Suplementy diety zawierające kwas alfa-liponowy można przyjmować na czczo. Wskazuje się, że kwas alfa-liponowy jest wchłaniany za pośrednictwem transporterów i nie wymaga obecności tłuszczów w posiłku, mimo iż jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach.

Kwas alfa-liponowy – skutki uboczne

Przeprowadzone badania z udziałem ludzi pokazały, że suplementacja kwasem alfa-liponowym w dawce dziennej wynoszącej do 2400 mg jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia człowieka i nie wywołuje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Suplementacja kwasem alfa-liponowym jest także bezpieczna dla kobiet ciężarnych.

Kwas alfa-liponowy może jednak u niektórych osób powodować wystąpienie nudności, wymiotów i łagodnych reakcji skórnych. Poza tym wszystkie osoby regularnie przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny zachować szczególną ostrożność podczas suplementowania kwasu alfa-liponowego, gdyż ich jednoczesne stosowanie może prowadzić do zbyt dużego obniżenia stężenia glukozy we krwi. Istnieją również przesłanki sugerujące, że suplementacja kwasem alfa-liponowym może przyczyniać się do zmniejszenia stężenia hormonów tarczycy we krwi, dlatego pacjenci z niedoczynnością tarczycy powinni skonsultować stosowanie kwasu alfa-liponowego z lekarzem prowadzącym.