Kwas foliowy a układ krwionośny – jakie są zależności?
Pojęcie kwasu foliowego najczęściej pada w odniesieniu do ciąży lub leczenia anemii. Prawda jest jednak taka, że witamina B9 kontroluje jeden z najważniejszych cykli komórkowych w ludzkim organizmie. Jej niedobór to prosta droga do licznych i ciężkich zaburzeń. Z tego artykułu dowiesz się, jak kwas foliowy wpływa na układ krwionośny, w jakich produktach spożywczych występuje oraz jakie jego formy można suplementować.
- Czym jest kwas foliowy?
- Niedobór witaminy B9
- Znaczenie kwasu foliowego dla układu krwionośnego
- Kwas foliowy jest jedną z form witaminy B9
Czym jest kwas foliowy?
Kwas foliowy (eng. folic acid) to określenie witaminy B9. Folic nawiązuje do łacińskiego folium, słowa znaczącego ‘liść’. Jest to nawiązanie do pierwszego źródła, z którego wyekstrahowano witaminę B9 w 1941 roku, czyli liści szpinaku. W ramach witaminy B9 wyszczególnić można kilka substancji, które zbiorczo nazywamy folianami. Owych folianów potrzebujemy w organizmie głównie w ramach cyklu kwasu foliowego i metioniny. Warunku je on metylację wielu ważnych dla nas substancji, pośrednio uczestnicząc w produkcji kwasów nukleinowych, DNA i RNA, białek, lipidów, kreatyny, neuroprzekaźników i wielu innych molekuł.
Foliany dostarczamy z pożywienia, ale są też syntetyzowane przez bakterie jelitowe i adsorbowane z okrężnicy. Geny zaangażowane w biosyntezę kwasu foliowego znaleziono w genomach 512 drobnoustrojów jelitowych z rodzajów Bacteroidetes, Fusobacteria, Proteobacteria, Actinobacteria.
Niedobór witaminy B9
Niedobór folianów jest dość powszechny i wynika z niedoborowej diety lub zaburzonego wchłaniania, spożywania alkoholu, otyłości lub niewydolności nerek. Ze względu na powszechność niedoborów i powagę problemów, jakie one powodują, zaczęto wzbogacać wiele produktów spożywczych (np. płatki śniadaniowe) kwasem foliowym, w ramach ochrony zdrowia publicznego.
By minimalizować ryzyko niedoboru tej witaminy, należy dbać o zdrowy jadłospis, który uwzględnia naturalne źródła kwasu foliowego. Są to przede wszystkim zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, szparagi, drożdże i grzyby, podroby (wątróbka i nerki), produkty pełnoziarniste, awokado, strączki, pomidory.
Zasadniczo źródeł tej witaminy jest wiele, a najważniejszą zasadą powinno być przestrzeganie zróżnicowanej i nisko przetworzonej diety.
W niektórych przypadkach dodatkowa suplementacja witaminą B9 jest potrzebna. Są to m.in. przypadki niedokrwistości megaloblastycznej, czy też niektóre zaburzenia neurologiczne. Zalecane jest też rutynowe przyjmowanie suplementów z B9 przez kobiety w wieku reprodukcyjnym, ze względu na krytyczną rolę dla rozwoju płodu w przypadku ewentualnej ciąży.
Znaczenie kwasu foliowego dla układu krwionośnego
Witaminy B9 bez wątpienia potrzebujemy dla zdrowego krążenia i utrzymania właściwych parametrów morfologii krwi. Przejdźmy jednak do konkretów.
Kwas foliowy a produkcja krwinek
Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi. Niedobór kwasu foliowego hamuje syntezę białek i nukleotydów potrzebnych do syntezy RNA/DNA, a to ma konsekwencje dla szybko dzielących się tkanek. W ten sposób brak kwasu foliowego przyczynia się do rozwoju anemii megaloblastycznej. W kuracji tego typu niedokrwistości standardowo stosuje się połączenie witamin B9 z B6 i B12.
Kwas foliowy a homocysteina
Homocysteina to bardzo ważny i praktyczny marker ryzyka chorób układu krążenia. Jej nadmiar we krwi sugeruje problemy w przebiegu tzw. cyklu metioniny, który zazębia się z cyklem kwasu foliowego. Homocysteina jest czynnikiem prozapalnym i jej nadmiar rozpala stany zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko m.in. miażdżycy.
Kwas foliowy po konwersji w ustroju do jego aktywnej formy (5-MTHF), stanowi donor grupy metylowej w procesie remetylacji homocysteiny. W uproszczeniu – homocysteina przyjmuje grupę metylową z witaminy B9 i konwertuje w metioninę. Dzięki temu metionina wraca do obiegu i cykl metylacyjny może nadal sprawnie się obracać.
Kwas foliowy najczęściej w towarzystwie witamin B6 i B12 to standardowe narzędzie terapeutyczne dla osób z nadmiarem homocysteiny (hiperhomocysteinemia). Jego suplementacja ma szczególne znaczenie u osób, które mają stwierdzony polimorfizm genu MTHFR, który predysponuje do większej akumulacji homocysteiny. W takich przypadkach dobrą praktyką jest suplementacja metylowanej formy folianu.
Dodatkowo kwas foliowy uczestniczy w regeneracji tetrahydrobiopteryny, która jest niezbędnym kofaktorem w procesie produkcji tlenku azotu. Tlenek azotu jest hormonem gazowym, który rozluźnia mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Dzięki temu naczynia się rozszerzają, a krążenie krwi zyskuje na efektywności.
Kwas foliowy jest jedną z form witaminy B9
Choć zazwyczaj określenia ‘kwas foliowy’ i ‘witamina B9’ traktujemy jako synonimy, to jest to jedynie uproszczenie. W rzeczywistości w obrębie definicji witaminy B9 można znaleźć kilka substancji, zbiorczo nazwanych folianami.
Poniżej krótkie opisy 3 folianów, które można znaleźć w suplementach diety.
Kwas foliowy – a konkretniej mówiąc kwas pteroilomonoglutaminowy to syntetyczna forma witaminy B9. Nieaktywna, ale bardzo tania. Bywa problematyczna u osób z polimorfizmem genu MTHFR (powszechne zaburzenie).
Metylofolian – (eng. m_ethylfolate_), czyli 5-metylotetrahydrofolian to metylowana forma witaminy B9. Ten wariant to forma aktywna, która jest gotowa do działania w organizmie. W suplementach metylofolian znajdziemy w formach soli glukozaminowych (np. Quatrefolic) lub soli wapniowych. Ta forma jest polecana osobom ze stwierdzonym polimorfizmem w genie MTHFR.
Kwas folinowy – (eng. folinic acid), czyli 5-formylotetrahydrofolian to niszowa forma, której poszukują osoby, które stronią od najprostszej, syntetycznej formy, a jednocześnie nie mogą dostarczać nadmiernej ilości grup metylowych. Stosuje się go także do niwelowania toksyczności leków takich jak metotreksat.