Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Kwas omega 3 a zdrowie oczu – jakie są zależności?

Kwas omega 3 a zdrowie oczu – jakie są zależności?
10 Maj 2024
Autor: Karol Przeczytano: 101 Komentarze: 0

Kwasy omega 3 zasadniczo rzadko kojarzymy ze zdrowiem oczu, ale fakty są takie, że te tłuszcze na oczy wpływają tak samo dobrze, jak na mózg. Zmagasz się z zespołem suchego oka? Jest wiele badań, które potwierdzają korzyści z suplementacji omega 3. A może spodziewasz się potomka? Odpowiednie ilości omega 3 spożywane przez matkę, są bardzo ważne dla rozwoju narządu wzroku u płodu. Sprawdźmy zatem co konkretnie kwasy omega 3 mogą zaoferować oczom i jakie korzyści przynoszą w praktyce.

Kwasy omega 3 a zdrowie oczu

Jeden z kwasów omega 3 – kwas dokozaheksaenowy (DHA) – jest najobficiej występującym kwasem tłuszczowym w siatkówce. DHA wydaje się niezbędny nie tylko do funkcjonowania i utrzymania układu wzrokowego, ale także do rozwoju wzroku w okresie prenatalnym i wczesnym po urodzeniu.

Kwasy omega-3 mogą modulować procesy metaboliczne i łagodzić skutki zagrożeń środowiskowych, które aktywują cząsteczki biorące udział w patogenezie chorób wazoproliferacyjnych i neurodegeneracyjnych siatkówki oka. Te procesy i narażenia obejmują niedokrwienie, przewlekłą ekspozycję na światło, stres oksydacyjny, stany zapalne, komórkowe mechanizmy sygnalizacyjne i starzenie się. DHA bierze udział w inicjowaniu odpowiedzi rodopsyny na bodźce wzrokowe. Właściwości biofizyczne i biochemiczne DHA mogą wpływać na funkcję błony fotoreceptorów poprzez zmianę przepuszczalności, płynności, grubości i właściwości fazy lipidowej.

EPA również jest nie bez znaczenia, ponieważ wpływa na kontrolę eikozanoidów i aktywację VEGF, wpływając głównie na stan naczyń krwionośnych i ukrwienie oka.

Omega 3 dla zdrowia oczu ma poparcie nie tylko w teorii, ale ma też dobrą renomę wśród praktyków. W Australii i Nowej Zelandii przeprowadzano analizy praktyk i postaw optometrystów. Spośród 206 ankiet większość respondentów (79%) wskazała, że zaleca swoim pacjentom spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 w celu poprawy zdrowia oczu.

Wpływ kwasów omega 3 na zespół suchego oka

Zespół suchego oka to choroba, której charakterystycznym objawem jest wysychanie spojówki i rogówki przez niedostateczną produkcję filmu łzowego. Towarzyszą temu nieprzyjemne symptomy, takie jak pieczenie oka, zaczerwienienie, wrażenie obecności ciała obcego w oku, czy też zaburzenia widzenia.

W kontekście powiązania działań kwasów omega 3 ze zdrowiem oczu najczęściej analizowanym tematem jest właśnie zespół suchego oka.

W metaanalizie objęto dane z 17 badań klinicznych przeprowadzonych na łącznie 3363 pacjentów. Pod uwagę wzięto jedynie dobrej jakości badania, randomizowane i kontrolowane placebo. W porównaniu z placebo suplementacja kwasów tłuszczowych omega 3 znacząco złagodziła objawy suchego oka. Autorzy sugerują, że suplementacja kwasów omega 3 to warte uwagi narzędzie w przypadku zespołu suchego oka.

Dawkowanie omega 3 dla dobrego widzenia

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia, a korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg dziennie.

W przypadku suplementów o najwyższym stężeniu omega 3 takich jak Apollo’s Hegemony Ultra Fish Oil, by dostarczyć 250 mg DHA, wystarczy 1 kapsułka dziennie. Słabiej stężonych produktów trzeba przyjmować minimum 2-3 kapsułki każdego dnia.

Z ankiet przeprowadzonych wśród optometrystów z Australii i Nowej Zelandii wiemy, że najczęściej zalecaną dawką omega 3 jest 2000 mg. Taka dawka uznawana jest za uniwersalną i przynoszącą największe korzyści nie tylko w kontekście wzroku.

Podsumowanie

Kwasy omega 3 są bardzo korzystne dla zdrowia oczu. Większość danych dotyczy kwasu DHA, jednak EPA również ma swój udział, głównie wpływając na naczynka i ukrwienie oka. Szczególnie dużo jest dowodów na skuteczność suplementacji omega 3 w zespole suchego oka. Ogólne wnioski naukowców są takie, że istnieją spójne dowody sugerujące, że długołańcuchowe omega-3 (EPA i DHA) mogą działać ochronnie przeciwko patologii naczyń i nerwów siatkówki związanej z niedokrwieniem, światłem, tlenem, stanem zapalnym i wiekiem.