Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Magnez - działanie, objawy, niedobory, występowanie

Magnez w kapsułkach
09 Paź 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 114 Komentarze: 0

Magnez jest kluczowym wewnątrzkomórkowym kationem, który aktywuje ponad 300 enzymów. Uczestniczy w syntezie białka, DNA i RNA oraz przemianach metabolicznych ATP (adenozynotrifosforanu), czyli cząsteczki stanowiącej podstawowe źródło energii podczas skurczu mięśni. Odgrywa on również ważną rolę w regulacji gospodarki mineralnej ogólnoustrojowej i kostnej organizmu, skurczu mięśni, procesach termoregulacji oraz przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Normalizuje także ciśnienie tętnicze krwi, pracę serca i ma wpływ na metabolizm insuliny.

Magnez – jakie są normy?

Zgodnie z aktualnie obowiązującymi normami dla populacji Polski, zapotrzebowanie organizmu człowieka na magnez na poziomie zalecanego dziennego spożycia (RDA) przedstawia się następująco:

  • Dzieci od 1 do 3 roku życia – 80 mg,
  • Dzieci od 4 do 9 roku życia – 130 mg,
  • Chłopcy i dziewczęta od 10 do 12 roku życia – 240 mg,
  • Dziewczęta od 13 do 18 roku życia – 360 mg,
  • Chłopcy od 13 do 18 roku życia – 410 mg,
  • Mężczyźni od 19 do 30 roku życia – 400 mg,
  • Mężczyźni w wieku lat 31 i powyżej – 420 mg,
  • Kobiety od 19 do 30 roku życia – 310 mg,
  • Kobiety w wieku lat 31 i powyżej – 320 mg,
  • Kobiety ciężarne do 19 roku życia – 400 mg,
  • Kobiety ciężarne powyżej 19 roku życia – 360 mg,
  • Kobiety karmiące piersią do 19 roku życia – 360 mg,
  • Kobiety karmiące piersią powyżej 19 roku życia – 320 mg.

Produkty bogate w magnez

Do produktów żywnościowych wyjątkowo bogatych w magnez zalicza się: gorzkie kakao, nasiona słonecznika, migdały, kaszę gryczaną, fasolę białą i czarną, gorzką czekoladę, orzechy (np. pistacjowe, laskowe, nerkowca, arachidowe), siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, nasiona sezamu, płatki owsiane górskie, ryż brązowy, kaszę jęczmienną, kaszę jaglaną, natkę pietruszki, szpinak, brokuły, napój sojowy i pieczywo żytnie razowe. Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego magnezu w diecie są również wody wysokozmineralizowane. Szacuje się, że przyswajalność magnezu z pożywienia wynosi około 50%. Negatywny wpływ na wchłanianie z przewodu pokarmowego wywiera obecność w żywności kwasu fitynowego i fosforanów, natomiast korzystnie wpływa fermentacja rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego.

Magnez – objawy niedoboru

Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, iż ponad 90% mężczyzn oraz blisko 70% kobiet spożywa niedostateczną ilość magnezu, tj. odpowiednio przeciętnie 218,5 mg i 220,8 mg na dobę. Niedobór może prowadzić do wystąpienia zaburzeń funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego. Niskie stężenie w surowicy krwi może upośledzać wydzielanie parathormonu (PTH) z przytarczyc i zwiększać ryzyko wystąpienia hipokalcemii (tj. obniżonego poziomu wapnia we krwi) oraz osteoporozy pomenopauzalnej, jak również może powodować oporność tkanek na działanie insuliny i zaburzać uwalnianie tego hormonu peptydowego.

Łagodny niedobór magnezu ma często charakter bezobjawowy. W przypadku bardziej nasilonego niedoboru mogą pojawiać się takie objawy, jak osłabienie, brak apetytu, apatia, senność, stany lękowe, pogorszenie nastroju, a nawet zawroty głowy i wymioty. Długotrwały niedobór magnezu może zaś przyczyniać się do wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi, udaru mózgu, insulinooporności, cukrzycy typu 2, raka żołądka oraz jelita grubego. Sugeruje się także, że deficyt tego pierwiastka w ludzkim organizmie może sprzyjać występowaniu migrenowych bóli głowy, padaczki, choroby Alzheimera, depresji oraz zaburzeń lękowych.

Bardziej obszerną informacje na temat objawów niedoboru znajdziesz w tym temacie.

Suplementacja magnezem

Na podstawie najświeższych doniesień okazuje się, że istnieją mocne dowody naukowe wskazujące na to, że suplementacja magnezu może obniżyć ryzyko hospitalizacji u kobiet w okresie ciąży, jak również zmniejszyć intensywność i/lub częstość występowania migreny. Ponadto według rezultatów niedawnej metaanalizy opublikowanych badań obserwacyjnych, większe spożycie wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz udar mózgu. Warto w tym miejscu podkreślić, że należy zwracać szczególną uwagę na skład preparatów farmaceutycznych zawierających magnez i przede wszystkim wybierać ten zawierający dobrze przyswajalny czyli mleczan lub cytrynian.

Magnez – objawy nadmiernego spożycia

Magnez w ilościach naturalnie występujących w pożywieniu najczęściej nie powoduje żadnych niepożądanych skutków zdrowotnych dla organizmu człowieka. Nadmierne spożycie zwykle ma miejsce w sytuacji, gdy dochodzi do regularnego przekraczania zalecanej dziennej dawki suplementów diety oraz żywności wzbogaconej w magnez. Duże dawki soli magnezowych mają działanie przeczyszczające, a ich długotrwałe spożywanie w nadmiernych ilościach może spowodować zatrucie organizmu. Wśród najczęstszych niepożądanych reakcji organizmu na przewlekłe nadmierne spożywanie magnezu wymienia się: hipokalcemię (zbyt małe stężenie wapnia we krwi), zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej (dokładnie alkalozę), odwodnienie, trudności z oddychaniem, dezorientację, zaburzenia snu, osłabienie mięśni oraz zmiany w badaniu elektrokardiograficznym (EKG).