Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Marki MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Na co jest dobra omega 3?

Na co jest dobra omega 3?
05 Sie 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 107 Komentarze: 0

Preparaty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 cieszą się obecnie olbrzymim zainteresowaniem konsumentów w krajach zachodnich. Wiele osób wiąże duże nadzieje z suplementacją diety kwasami tłuszczowymi omega-3 (zwłaszcza EPA i DHA), które są powszechnie postrzegane jako substancje bioaktywne o bardzo szerokim korzystnym wpływie na organizm człowieka.

Jakie wyróżniamy kwasy omega-3?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zawdzięczają swoją nazwę odpowiedniemu położeniu pierwszego podwójnego wiązania w łańcuchu węglowym, które znajduje się przy trzecim atomie węgla, licząc od grupy metylowej CH3. Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zalicza się:

  • Kwas alfa-linolenowy (ALA) – należy do grupy niezbędnych
    nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA),
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Kwasy omega-3 – właściwości

Z aktualnych badań wynika, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zdrowie psychiczne oraz zdolności poznawcze. Zwłaszcza długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA jest niezwykle ważny dla rozwoju układu nerwowego i prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz narządu wzroku, a także sygnalizacji międzykomórkowej. Kwas DHA odgrywa ważną rolę w neuroprzekaźnictwie mózgowym, funkcjonowaniu poznawczym, przemianach energetycznych oraz regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Mało tego, kwas DHA wykazuje właściwości antyzapalne, antyoksydacyjne, antyalergiczne, antynowotworowe oraz kardio- i neuroprotekcyjne. Regularna suplementacja kwasem DHA w dawce przynajmniej 2 g na dobę wywiera działanie ochronne względem komórek nerwowych u zawodników sportów kontaktowych.

Kwas EPA jest również niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego oraz narządu wzroku. Ten długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 wykazuje działanie antyzapalne i antyzakrzepowe oraz wspomagające pracę układu odpornościowego. Kwas EPA zmniejsza stężenie triglicerydów w surowicy krwi, normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi objawy depresji oraz poprawia funkcjonowanie poznawcze.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3?

Zgodnie z aktualnie obowiązującymi normami żywienia dla populacji Polski opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny**, dobowe zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 dla dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych na poziomie wystarczającego spożycia (AI) przedstawia się następująco:**

  • Kwasy EPA i DHA: 250 mg (łącznie) – 2 porcje ryb tygodniowo, w tym
    raz tłusty gatunek (np. łosoś, pstrąg tęczowy lub makrela
    atlantycka). Kobiety ciężarne oraz karmiące piersią 250 mg EPA + od
    100 do 200 mg DHA.
  • Kwas alfa-linolenowy (ALA) – 0,5% ogółu energii w dziennej racji
    pokarmowej (tj. 10 kcal w przypadku diety o kaloryczności na poziomie
    2000 kcal).

Produkty bogate w kwasy omega-3

Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 znajduje się w takich produktach żywnościowych, jak siemię lniane, nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), nasiona konopi siewnych, orzechy włoskie, dobrej jakości margaryny miękkie, olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, olej z zarodków pszennych, tłuste gatunki ryb (m.in.: łosoś, śledź, makrela atlantycka, sardynki, sardela, szprot, pstrąg tęczowy), owoce morza (np. krewetki, ostrygi, małże), algi morskie i oleje z mikroalg Schizochytrium sp., olej z wątroby dorsza (tran) oraz olej z kryla antarktycznego. W zależności od sezonu połowowego, tłuste ryby zawierają od 1,4 do nawet 2,5 g kwasów tłuszczowych omega-3: EPA i DHA (łącznie) w 100 g tkanki mięśniowej.

Zanieczyszczenie środowiska doprowadziło do skażenia ryb głównie dioksynami i rtęcią metylowaną, które stwarzają zagrożenie dla zdrowia ich regularnych konsumentów. Jednakże z aktualnych doniesień naukowych jasno wynika, że korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tłustych gatunków ryb w ilości 1-2 porcji tygodniowo znacznie przewyższają potencjalne ryzyko zanieczyszczenia. Warto również nadmienić o tym, że naturalnie obecne w tłustych rybach wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: EPA i DHA oraz witaminy przeciwutleniające (A i E) znane są ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych i antyzapalnych, które łagodzą skutki narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe, takie jak dioksyny TCDD, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), czy polichlorowane bifenyle (PCB).

produkty omega 3

Suplementacja omega-3 – efekty

Literatura fachowa donosi, iż regularne stosowanie oleju rybiego dostarczającego dużych ilości kwasów EPA i DHA przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu triglicerydów we krwi oraz poprawy samopoczucia u pacjentów z ciężką depresją, jak również do umiarkowanej redukcji wartości ciśnienia krwi u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Olej rybi ma także pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, powysiłkową regenerację mięśni szkieletowych oraz wydolność sercowo-naczyniową u zawodników dyscyplin wytrzymałościowych.

Jak stosować kwasy omega-3?

Jak się bowiem okazuje, potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z przyjmowania suplementów diety dostarczających wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: EPA i DHA nie są natychmiastowe, lecz pojawiają się dopiero w wyniku długotrwałego stosowania. Mając na uwadze ten fakt, preparaty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 można przyjmować o dowolnej porze dnia, aczkolwiek bardzo ważne jest, aby spożywać je za każdym razem wraz z posiłkiem będącym dobrym źródłem tłuszczu w celu zwiększenia ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym oraz zminimalizowania ryzyka niektórych działań niepożądanych, takich jak cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, odbijanie, czy nudności.