Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Producenci MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Największe błędy na redukcji

Żółta miarka, w środku tabliczka z napisem weight loss na drewnianym stole
09 Paź 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 153 Komentarze: 0

Zachodzące w ostatnich latach zmiany środowiskowe sprawiły, że wiele osób prowadzi dzisiaj głównie siedzący tryb życia oraz regularnie spożywa wysoko przetworzoną i bogatokaloryczną żywność, która jest szczególnie atrakcyjna smakowo. Konsekwencją tych zmian jest stale rosnąca liczba osób borykających się z nadwagą i otyłością, które coraz częściej poszukają skutecznego sposobu na redukcję nadmiernej masy ciała. Sprawdźmy, jakie są największe błędy na redukcji, które popełniają osoby chcące schudnąć za wszelką cenę.

Zbyt duże spożycie kalorii w diecie

Największym błędem na redukcji jest zbyt wysokie spożycie kalorii w diecie w stosunku do rzeczywistego całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Wynika to najczęściej z nieprawidłowo obliczonej całkowitej przemiany materii (CPM), źle założonego deficytu kalorycznego, braku dobrze ułożonego planu żywieniowego i nieprowadzenia dzienniczka żywieniowego, czyli zapisu wszystkich spożywanych posiłków oraz napojów w ciągu każdego dnia (np. w specjalnej aplikacji). Poza tym wiele osób ma kłopot z oszacowaniem porcji poszczególnych pokarmów, które regularnie spożywają w diecie. Występują spore rozbieżności pomiędzy gramaturą:

  • bułki,

  • kromki chleba,

  • łyżki oleju,

  • świeżych owoców,

  • ziemniaków,

  • szklanki mąki, makaronu, kaszy, płatków, ryżu,

  • łyżeczki masła (w tym również masła orzechowego), margaryny miękkiej, pasty guacamole i hummusu,

  • kostki czekolady,

  • garści orzechów, migdałów, pestek dyni, nasion słonecznika oraz owoców suszonych.

Skumulowanie w ciągu całego tygodnia dodatkowej liczby kalorii wynikającej z niedokładnego oszacowania porcji często spożywanych w diecie produktów żywnościowych może niewątpliwie utrudniać skuteczną redukcję nadmiernej masy ciała.

Częste podjadanie pomiędzy posiłkami

Kolejnym bardzo poważnym błędem na redukcji jest wysoka częstotliwość sięgania po małe objętościowo przekąski pomiędzy głównymi posiłkami oraz regularne spożywanie kalorycznych napojów (np. kawy z pełnotłustym mlekiem i cukrem, herbaty z miodem lub sokiem malinowym, słodkich napojów gazowanych). Wiele osób ma nawyk podjadania pomiędzy posiłkami takich produktów, jak m.in.: świeże i suszone owoce, jogurty pitne, orzechy, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, czekolada, cukierki, ciastka, praliny, wafle ryżowe, batony zbożowe, paluszki, krakersy, precelki, chipsy, chrupki oraz solone orzeszki ziemne. Podjadanie jest powszechnym błędem na redukcji, który zdecydowanie utrudnia wygenerowanie deficytu kalorycznego, niezbędnego w celu efektywnego zmniejszenia masy ciała.

Kobieta podjada drożdżówkę przy lodówce

Rezygnacja z diety w weekendy

Jednym z największych błędów na redukcji jest przestrzeganie diety tylko i wyłącznie od poniedziałku do piątku i wprowadzanie odstępstw od założeń diety w weekendy. Nadkonsumpcja napojów alkoholowych oraz spożywanie słodyczy, słonych przekąsek, dań typu fast-food i słodkich napojów gazowanych w trakcie dni weekendowych zwykle niweczy cały wysiłek włożony w trzymanie diety redukcyjnej i wykonywanie regularnych ćwiczeń w okresie tygodnia roboczego. Wynika to z faktu, iż podczas suto zakrapianych, weekendowych imprez dostarcza się na ogół bardzo dużych ilości kalorii z wysoko przetworzonej żywności oraz napojów alkoholowych (1 g = 7 kcal).

Częste jedzenie w restauracjach

Spożywanie znacznej ilości posiłków w restauracjach, barach szybkiej obsługi lub u rodziny i przyjaciół niewątpliwie utrudnia dokładne oszacowanie liczby spożytych kalorii oraz makroskładników odżywczych nie tylko w trakcie jednego dnia, lecz także całego tygodnia. Częste jedzenie na mieście jest dosyć powszechne, a już zwłaszcza w weekendy i może być przyczyną niepowodzeń w odchudzaniu.

Stosowanie bardzo niskokalorycznej diety

Poważnym błędem na redukcji jest również długotrwałe przestrzeganie diety o bardzo niskiej kaloryczności (np. 1000-1200 kcal) oraz niskiej zawartości białka (nie więcej niż 0,8-1,0 g na kg całkowitej masy ciała). Kilku- lub kilkunastotygodniowe stosowanie bardzo niskokalorycznej diety może prowadzić do braku skuteczności redukcji nadmiernej masy ciała. Ma to prawdopodobnie związek z nasileniem termogenezy adaptacyjnej, która zmniejsza aktywność hormonalną tarczycy, obniża wydatki energetyczne organizmu oraz stymuluje część współczulną autonomicznego układu nerwowego, odpowiedzialną za mobilizację organizmu w sytuacji stresowej.

Niski poziom aktywności fizycznej

Trudno jest osiągnąć znaczącą redukcję masę ciała w sytuacji, gdy ilość aktywności fizycznej w perspektywie całego tygodnia jest niska. Rezultatem niskiego poziomu aktywności fizycznej jest mała ilość kalorii wydatkowanych przez organizm, co przekłada się na duże trudności z długotrwałym utrzymaniem ujemnego bilansu kalorycznego, niezbędnego do skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej. Mowa tutaj nie tylko o zaplanowanych zajęciach treningowych (m.in.: siłownia, basen, taniec, joga, spinning, zumba, pilates), lecz także spontanicznej aktywności fizycznej (np. chodzenie, sprzątanie, przenoszenie przedmiotów, robienie zakupów w sklepie, zabawa z dzieckiem, spacery z psem, śpiewanie, gra na instrumentach muzycznych, majsterkowanie).

Niedobór snu

Dużym błędem na redukcji jest również zaniedbywanie snu. Ciągle rosnąca liczba badań naukowych dosyć spójnie wskazuje na to, że mała ilość snu (poniżej 7 godzin na dobę), jak również jego niska jakość może utrudniać skuteczną redukcję nadmiernej masy ciała. Sen wywiera ważny wpływ na uwalnianie hormonów zaangażowanych w regulację poboru pokarmu i składu ciała, takich jak choćby insulina, leptyna oraz grelina.