Owoce na redukcji - czy można jeść?
Wiele osób z nadmierną masą ciała ma obawy przed jedzeniem owoców na redukcji, gdyż zawierają one cukry proste, które wedle obiegowej opinii sprzyjają tyciu. Owoce są rzeczywiście bogate we fruktozę i glukozę, lecz zawierają również wiele innych składników o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Sprawdźmy zatem, czy można jeść owoce na redukcji.
- Owoce – wartości odżywcze
- Czy jedzenie owoców jest bezpieczne na redukcji?
- Owoce zwiększają sytość
- Owoce są dobrym źródłem antyoksydantów
- Soki owocowe to nie to samo, co świeże owoce
- Owoce zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób
- Fruktoza zawarta w owocach nie jest szkodliwa
Owoce – wartości odżywcze
Owoce nie zawierają wyłącznie samej fruktozy, czyli składnika wzbudzającego najwięcej kontrowersji i wątpliwości związanych z przyrostem masy ciała. W owocach występuje wiele wartościowych składników odżywczych, wśród których wymienia się m.in.: glukozę, witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy fenolowe i nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza awokado). Dzięki zawartości wielu różnych bioaktywnych składników odżywczych i substancji, owoce wywierają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Poza tym świeże owoce są z reguły niskokaloryczne i mają niski lub średni indeks oraz ładunek glikemiczny. Oznacza to, że mogą one być regularnie włączane do diety w umiarkowanych ilościach, bez obaw o przyrost masy ciała oraz nadmierny wzrost stężenia glukozy i insuliny we krwi.
Czy jedzenie owoców jest bezpieczne na redukcji?
Z aktualnych badań jednoznacznie wynika, iż konsumpcja całych świeżych owoców ma pozytywny wpływ na proces odchudzania i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka długoterminowego przyrostu masy ciała. Wykazano, iż zwiększenie spożycia całych świeżych owoców sprzyja utrzymaniu masy ciała lub nawet umiarkowanej utracie masy ciała w okresie długoterminowym (nawet do 24 tygodni). Wskazuje się, że regularne spożywanie całych świeżych owoców może zmniejszać dobowe spożycie energii, szczególnie gdy są one spożywane przed posiłkiem lub gdy zastępują bardziej kaloryczne pokarmy (np. słodycze, pieczywo cukiernicze, soki, nektary i napoje typu cola). Całe świeże owoce nie przyczyniają się do rozwoju nadwagi i otyłości, a wręcz mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu żywieniowym otyłości. Warto również nadmienić o tym, że wysokie spożycie soku owocowego sprzyja przybieraniu na wadze w dłuższej perspektywie czasu, dlatego należy spożywać całe świeże owoce i zastępować soki owocowe zwykłą wodą, aby zmniejszyć całkowite spożycie kalorii w ciągu dnia.
Owoce zwiększają sytość
Regularne spożywanie całych świeżych owoców może prowadzić do zwiększenia uczucia sytości i istotnego obniżenia wartości energetycznej diety. Wynika to z faktu, iż świeże owoce cechują się wysoką zawartością wody i błonnika pokarmowego, w szczególności frakcji rozpuszczalnych w wodzie.
Owoce są dobrym źródłem antyoksydantów
Odpowiednia podaż całych świeżych owoców w codziennej diecie powoduje zwiększenie udziału nie tylko błonnika pokarmowego, lecz również witamin i składników mineralnych oraz bardzo cennych związków bioaktywnych, takich jak karotenoidy i polifenole o dobrze udokumentowanych silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wysokie spożycie antyoksydantów naturalnie zawartych w świeżych, różnokolorowych owocach przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, neurodegeneracyjnych i okulistycznych, a także otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Soki owocowe to nie to samo, co świeże owoce
Jedzenie całych świeżych owoców nie jest tożsame z regularnym piciem soków owocowych, nawet tych świeżo wyciskanych w domu. Soki owocowe pozbawione są błonnika pokarmowego oraz większości cennych dla zdrowia bioaktywnych związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Stąd też nie zaleca się spożywania dużych ilości soków owocowych (nawet 100%), a już zwłaszcza u dzieci, osób otyłych oraz osób z nieprawidłową tolerancją glukozy. Zamiast soków owocowych można jeść całe świeże owoce, w tym także na redukcji.
Owoce zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób
Przeprowadzone badania wykazały, iż spożywanie całych świeżych owoców (m.in.: jabłek, gruszek i owoców cytrusowych) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych oraz obniża ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Zwiększenie spożycia całych, świeżych i różnokolorowych owoców odgrywa zatem ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów oraz zapobieganiu przedwczesnej śmierci.
Fruktoza zawarta w owocach nie jest szkodliwa
Wykazano, iż zwiększenie podaży fruktozy w diecie pochodzącej z całych, świeżych owoców nie wiąże się z wyraźnym wzrostem masy ciała ani zwiększeniem zawartości tłuszczu wątrobowego u młodych, zdrowych osób. Należy jednak zachować zdrowy umiar w spożyciu całych, świeżych i różnokolorowych owoców, a już zwłaszcza na redukcji. Szkodliwa dla zdrowia jest fruktoza, która pochodzi z produktów spożywczych o wysokim stopniu przetworzenia, w szczególności słodkich napojów, słodyczy oraz produktów mlecznych słodzonych cukrem i/lub syropem glukozowo-fruktozowym. Całe świeże owoce również będące źródłem fruktozy, gdy są spożywane w rozsądnych ilościach, nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie, w tym na masę ciała oraz stężenie glukozy we krwi.
- Sharma S.P., Chung H.J., Kim H.J., et al.: Paradoxical Effects of Fruit on Obesity. Nutrients. 2016 Oct 14;8(10). pii: E633.
- Schwingshackl L., Hoffmann G., Kalle-Uhlmann T., et al.: Fruit and Vegetable Consumption and Changes in Anthropometric Variables in Adult Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. PLoS One. 2015 Oct 16;10(10):e0140846.
- Yuan S., Yu H.J., Liu M.W., et al.: The association of fruit and vegetable consumption with changes in weight and body mass index in Chinese adults: a cohort study. Public Health. 2018 Apr;157:121-126.
- Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., et al.: Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056.
- Dreher M.L.: Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. Nutrients. 2018 Nov 28;10(12). pii: E1833.
- Guyenet SJ.: Impact of Whole, Fresh Fruit Consumption on Energy Intake and Adiposity: A Systematic Review. Front Nutr. 2019 May 8;6:66.
- Hebden L, O’Leary F, Rangan A, et al.: Fruit consumption and adiposity status in adults: A systematic review of current evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2526-2540.