Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Marki MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Polski superfood - siemię lniane

Polski superfood - siemię lniane
05 Sie 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 97 Komentarze: 0

Nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.), czyli siemię lniane uprawiane jest na całym globie ziemskim, a jego największą produkcję notuje się obecnie w Kanadzie, Chinach, Rosji i Indiach. Siemię lniane to małe, płaskie nasiona o chrupiącej konsystencji i orzechowym smaku, które mają barwę od złotożółtej do czerwonawo-brązowej. Siemię lniane jest produktem żywnościowym o wysokiej wartości odżywczej i licznych walorach prozdrowotnych, dlatego często bywa nazywany polskim superfood.

Siemię lniane – wartości odżywcze

Siemię lniane jest bardzo dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a już zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA), zaliczanego do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować i dlatego muszą być one regularnie dostarczane wraz z dietą. Odpowiednia podaż ALA z pokarmem jest ważna dla produkcji długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (EPA i DHA) w organizmie człowieka, choć konwersja ALA do EPA i DHA jest mało efektywna. Kwas alfa-linolenowy stanowi 40-60% wszystkich kwasów tłuszczowych występujących w siemieniu lnianym. Poza tym siemię lniane zawiera duże ilości błonnika pokarmowego (zarówno frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej), białka, aminokwasów siarkowych (metioniny i cysteiny), argininy, witamin (m.in.: B1, B3, B5, B6, B9, E, K) oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku). Siemię lniane bywa nazywane polskim superfood, ponieważ jest też bogate w liczne bioaktywne substancje o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Wymienia się wśród nich polifenole oraz fitoestrogeny (lignany).

Siemię lniane – ile ma kalorii?

Siemię lniane jest produktem o wysokiej kaloryczności, gdyż 100 g siemienia lnianego dostarcza aż 534 kcal. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że siemienia lnianego nie spożywa się dużych ilościach. Jedna łyżka siemienia lnianego (10 g) dostarcza 53 kcal i niespełna 3 g błonnika pokarmowego regulującego pracę przewodu pokarmowego. Co ciekawe badania wykazały, iż regularne włączanie do diety siemienia lnianego w ilości 20-30 g na dobę może wspomagać utratę masy ciała i zmniejszać obwód talii u osób z nadwagą lub otyłością. Błonnik pokarmowy zawarty w siemieniu lnianym spowalnia opróżnianie żołądka, ogranicza jelitowe wchłanianie substancji odżywczych oraz nasila uczucie sytości i pełności poprzez wiązanie dużych ilości wody, dzięki czemu może sprzyjać odchudzaniu.

Siemię lniane – właściwości

Siemię lniane łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS), a zwłaszcza ból brzucha, wzdęcia i zaparcia stolca oraz poprawia czynność jelit. U pacjentów z zaparciami siemię lniane spożywane każdego dnia w ilości 20 g (dwa razy dziennie po 10 g) może zmniejszać zaparcia i znacznie poprawiać konsystencję stolca. Regularne włączanie do diety siemienia lnianego przyczynia się do znaczącego zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi, zwłaszcza u osób z dyslipidemią. Ponadto siemię lniane istotnie obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie tętnicze krwi u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Siemię lniane wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwproliferacyjne, przeciwnadciśnieniowe i hipolipemizujące (tj. obniżające stężenie cholesterolu we krwi), dzięki czemu może zapobiegać rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych. Częste spożywanie siemienia lnianego wiąże się ze zmniejszeniem stężenia glukozy, insuliny i hemoglobiny glikowanej (HbA1c) we krwi oraz obniżeniem wskaźnika insulinooporności HOMA-IR oraz wzrostem wartości ilościowego wskaźnika kontroli wrażliwości na insulinę QUICKI, a już w szczególności u osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Siemię lniane posiada również właściwości przeciwnowotworowe i może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi oraz raka prostaty.

rozsypane siemie lniane

Siemię lniane – przeciwwskazania

Zbyt duża ilość siemienia lnianego (zwykle powyżej 50 g na dobę) może u niektórych osób powodować wystąpienie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność, nudności i biegunka. Zwłaszcza pacjenci chorujący na nieswoiste zapalenia jelit oraz zespół jelita drażliwego powinni unikać spożywania siemienia lnianego w dużych ilościach. Poza tym niektóre osoby mogą obserwować reakcję nadwrażliwości na siemię lniane, która może się objawiać świądem (zwłaszcza dłoni), pokrzywką, niedrożnością nosa, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami oraz biegunką. Siemię lniane może również zmniejszać wchłanianie niektórych leków i obniżać skuteczność ich działania, dlatego warto je spożywać po upływie 2 godzin od momentu przyjęcia leków.

Jak jeść siemię lniane?

Polski superfood, czyli siemię lniane można spożywać na surowo (np. jako dodatek do owsianek, jogurtów, sałatek, koktajli), lecz należy je zmielić w młynku przed spożyciem, gdyż składniki odżywcze będą wówczas dużo łatwiej przyswajalne przez organizm ludzki. Można również przygotować popularny kleik z siemienia lnianego, aby złagodzić ból gardła oraz dolegliwości bólowe w chorobach żołądka i dwunastnicy. W tym celu poleca się zalać 1-2 łyżki siemienia lnianego (całe ziarna) jedną szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Warto również zwrócić uwagę na to, aby zawsze kupować siemię lniane w całości i najlepiej mielić nasiona w małej ilości bezpośrednio przed spożyciem posiłku.