Suplementy na jesień - zestaw niezbędnych suplementów
Nadejście jesieni to nie tylko przepiękne kolory liści na drzewach oraz spadające liście, kasztany i żołędzie z drzew, lecz również czas częstych przeziębień i infekcji grypopodobnych u ludzi. Wiele osób sięga wówczas po rozmaite suplementy diety, aby wzmocnić odporność organizmu, poprawić samopoczucie oraz wydolność psychiczną i fizyczną. Ma to przełożyć się na zmniejszenie liczby infekcji, wizyt lekarskich i zużycia leków oraz nieobecności w pracy.
- Suplementy na jesień – sezon przeziębień i grypy
- Witamina D
- Witamina C
- Cynk
- Jeżówka purpurowa Echinacea purpurea (L.) Moench
Suplementy na jesień – sezon przeziębień i grypy
Przeziębienie jest zespołem objawów ze strony górnych dróg oddechowych obejmującym zapalenie błony śluzowej nosa, gardła i zatok przynosowych, które spowodowane są infekcją wirusową. Uważa się, że przeziębienie jest najczęstszą chorobą człowieka, która kilka razy w roku dotyka większość populacji na całym globie ziemskim. W krajach europejskich dorośli mają zwykle od 2 do 5 infekcji rocznie, zaś dzieci od 6 do 12 przeziębień w skali roku, a odsetek infekcji objawowych wzrasta u osób starszych. Jesień i zima to okres częstszego występowania infekcji górnych dróg oddechowych, a epizody przeziębienia trwają średnio około 10 dni. Utrzymanie w dobrej kondycji układu odpornościowego zmniejsza częstość występowania infekcji, nasilenie objawów oraz skraca całkowity czas trwania przeziębienia. Jak się bowiem okazuje, oprócz dobrze skomponowanej i zróżnicowanej diety, istnieje kilka suplementów diety, które mogą zwiększyć odporność organizmu w sezonie jesiennym.
Witamina D
Listę przydatnych suplementów na jesień otwiera najczęściej zalecana obecnie przez lekarzy i innych specjalistów do spraw zdrowia witamina D. Niedobór witaminy D jest powszechnym zjawiskiem, a już zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy większość dnia przebywamy wewnątrz pomieszczenia, a ekspozycja na promieniowanie słoneczne jest marginalna. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że osoby z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają niższe ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie i grypa. Stwierdzono, że codzienna suplementacja witaminą D w dawce 4000 IU na dzień znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych. Regularna suplementacja witaminą D może chronić przed przeziębieniem, przy czym największe korzyści zdrowotne odniosą pacjenci z jej niedoborem oraz te osoby, które rozpoczną jej przyjmowanie wczesną jesienią, aby zapewnić odpowiedni poziom witaminy D we krwi zimą. Niewątpliwie stan zaopatrzenia organizmu w witaminę D powinien być regularnie monitorowany u dorosłych pacjentów z częstymi zakażeniami górnych dróg oddechowych, a w przypadku stwierdzenia niedoboru należy niezwłocznie rozpocząć leczenie witaminą D.
Witamina C
Kolejnym suplementem diety, który może przydać się w okresie jesiennym jest dobrze znana wszystkim witamina C. Jak się bowiem okazuje, witamina C może skracać czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych, zwłaszcza przeziębienia. Przyjmowanie witaminy C w dawce od 1 do 4 g na dzień może złagodzić objawy przeziębienia, takie jak gorączka, dreszcze oraz bóle w klatce piersiowej. Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że witamina C skracała całkowity czas trwania przeziębienia średnio o 8% u dorosłych oraz o 14% u dzieci. Ponadto sugeruje się, że stosowanie witaminy C u dzieci w dobowej dawce od 1 do 2 g może skracać czas trwania przeziębienia nawet o 18%. Co prawda jest to skromny wpływ na przebieg przeziębienia, jednak konsekwentny pod względem skrócenia czasu trwania i nasilenia objawów przeziębienia. Jak mówi słynne polskie przysłowie „lepszy rydz niż nic”, tym bardziej biorąc pod uwagę niski koszt i wysoki profil bezpieczeństwa witaminy C. Warto również nadmienić o tym, że szczególną kategorią osób, które mogą potrzebować suplementacji witaminą C są sportowcy wyczynowi i amatorzy, którzy regularnie angażują się w ćwiczenia o wysokiej intensywności. W badaniach z udziałem systematycznie trenujących maratończyków i narciarzy wykazano, że suplementacja witaminą C w dawce od 0,6 od 1,0 g na dzień zmniejszyła o połowę ryzyko wystąpienia przeziębienia.
Cynk
Następnym suplementem diety, który warto rozważyć w sezonie jesiennym jest cynk. Z aktualnych badań wynika, że suplementacja diety cynkiem może skrócić czas trwania przeziębienia o około 33%. Pacjenci z przeziębieniem powinni rozpocząć przyjmowanie cynku w ciągu 24 godzin od wystąpienia pierwszych objawów. Suplementacja diety cynkiem może zmniejszać ryzyko rozwoju ostrych wirusowych infekcji dróg oddechowych w populacji osób dorosłych, u których jest mało prawdopodobne występowanie niedoboru cynku. Stwierdzono również, że cynk stosowany w leczeniu infekcji wirusowych dróg oddechowych skraca czas trwania objawów i zmniejsza ich nasilenie w trzecim dniu. Na domiar tego, rezultaty niedawnej metaanalizy obejmującej 5 badań z całościowym udziałem 1398 uczestników wykazały, że suplementacja diety cynkiem wiąże się z niższą o 43% śmiertelnością u pacjentów z COVID-19, aczkolwiek nie wszystkie badania potwierdzają korzystny wpływ cynku na przebieg choroby COVID-19.
Jeżówka purpurowa Echinacea purpurea (L.) Moench
Ostatnim produktem, który jednocześnie zamyka krótką listę suplementów na jesień jest jeżówka purpurowa. Stosowanie preparatów zawierających Echinacea purpurea (L.), może stanowić leczenie uzupełniające infekcji górnych dróg oddechowych. Rezultaty metaanalizy 6 badań klinicznych z randomizacją z całkowitym udziałem 2458 osób wykazały, że ekstrakt z Echinacea purpurea zmniejsza ryzyko nawrotów oraz rozwoju powikłań infekcji górnych dróg oddechowych poprzez działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz immunomodulacyjne. Z aktualnych badań wynika, że suplementacja ekstraktem z jeżówki purpurowej w dawce 2400 mg na dzień w profilaktyce i 4000 mg na dzień w ciężkim przeziębieniu przez okres czterech miesięcy może okazać się korzystna w zapobieganiu i/lub leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
- Bucher A, White N.: Vitamin C in the Prevention and Treatment of the
Common Cold. Am J Lifestyle Med. 2016 Feb 9;10(3):181-183. - Rondanelli M, Miccono A, Lamburghini S, et al.: Self-Care for Common
Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea
in Three Main Immune Interactive Clusters (Physical Barriers, Innate
and Adaptive Immunity) Involved during an Episode of Common
Colds-Practical Advice on Dosages and on the Time to Take These
Nutrients/Botanicals in order to Prevent or Treat Common Colds. Evid
Based Complement Alternat Med. 2018 Apr 29;2018:5813095. - Wang MX, Win SS, Pang J., et al.: Zinc Supplementation Reduces Common
Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized
Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. Am J Trop Med
Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99. - Lenhart JG, Vu PT, Quackenbush K, et al.: The efficacy of a
compounded micronutrient supplement on the incidence, duration, and
severity of the common cold: A pilot randomized, double-blinded,
placebo-controlled trial. PLoS One. 2020 Aug 25;15(8):e0237491. - Wang MX, Gwee SXW, Pang J.: Micronutrients Deficiency,
Supplementation and Novel Coronavirus Infections-A Systematic Review
and Meta-Analysis. Nutrients. 2021 May 10;13(5):1589. - Singh B, Eshaghian E, Chuang J, et al.: Do Diet and Dietary
Supplements Mitigate Clinical Outcomes in COVID-19? Nutrients. 2022
May 2;14(9):1909.