Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Marki MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Wapń w diecie

Wapń w diecie
05 Sie 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 92 Komentarze: 0

Wapń jest składnikiem mineralnym, który w największych ilościach występuje w organizmie człowieka, głównie w kościach i zębach. Tylko 1% ustrojowego wapnia jest wykorzystywany w celu utrzymania prawidłowej homeostazy ludzkiego organizmu, zaś pozostałe 99% wapnia jest zmagazynowane w kościach i zębach. Wapń pełni wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie człowieka, dlatego tak ważne jest odpowiednie spożycie wapnia w diecie każdego dnia.

Wapń – właściwości

Wapń charakteryzuje się działaniem wielokierunkowym w ludzkim organizmie. Do jego najważniejszych funkcji zalicza się:

  • zwężanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych,
  • regulację ciśnienia tętniczego krwi,
  • przewodzenie impulsów nerwowych w obrębie układu nerwowego,
  • skurcze mięśni szkieletowych i serca,
  • budowę kości i zębów,
  • gojenie się ran,
  • zmniejszenie przepuszczalności błon komórkowych,
  • aktywację niektórych enzymów,
  • uwalnianie hormonów (np. insuliny),
  • aktywację czynników krzepnięcia krwi (II, V, VII, IX, X, czynnika von
    Willebranda).

Wapń chroni przed utratą masy kostnej i zmniejsza ryzyko złamań kości

Dobrze wiadomo, że wapń jest niezbędny do prawidłowej budowy kości. Stąd też regularne spożywanie w diecie produktów o wysokiej zawartości wapnia jest powszechnie zalecane w celu zachowania dobrego zdrowia układu kostnego przez całe życie oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia złamań niskourazowych. Poza tym osiągnięcie jak najwyższej szczytowej masy kostnej i utrzymywanie jej przez długi okres czasu jest szczególnie ważne w aspekcie prewencji osteoporozy. Odpowiednia podaż wapnia w diecie jest zatem korzystna dla każdej grupy wiekowej, jednakże w szczególności dla dzieci i młodzieży, u których rozwój masy kostnej następuje bardzo intensywnie. Produkty spożywcze bogate w łatwo przyswajalny wapń korzystnie wpływają na wzrost oraz mineralizację kości u dzieci i młodzieży oraz odgrywają ważną rolę w zapobieganiu osteoporozie i złamaniom kości u osób starszych.

Wapń może obniżać ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych

Literatura fachowa sugeruje, iż odpowiednie spożycie wapnia w diecie może odgrywać ważną rolę zarówno w profilaktyce, jak i wspomaganiu leczenia wielu różnych schorzeń przewlekłych, takich jak choćby otyłość, cukrzyca typu 2 oraz nowotwory (głównie raka piersi, raka jelita grubego i raka gruczołu krokowego). Adekwatna podaż wapnia w diecie ma również kluczowe znaczenie dla kobiet ciężarnych, gdyż wiąże się ona ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju stanu przedrzucawkowego. Ponadto właściwe spożycie wapnia w diecie może prowadzić do obniżenia ryzyka zatrucia się ołowiem, co wynika z faktu, iż wapń zmniejsza wchłanianie ołowiu z przewodu pokarmowego oraz może zapobiegać uwalnianiu się ołowiu z zapasów zgromadzonych w kościach. Spożywanie wysokich ilości wapnia wraz z dietą może także zmniejszać nasilenie i częstość występowania objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (w tym zaburzeń nastroju) u kobiet w wieku rozrodczym. Wapń w diecie może również nieznacznie obniżać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi.

Wapń – czy może zmniejszać masę ciała?

W badaniach in vitro oraz in vivo stwierdzono, że wapń jako niezbędny składnik mineralny organizmu człowieka wykazuje wiele właściwości biologicznych i może odgrywać ważną rolę w wydzielaniu hormonów, metabolizmie glikogenu, a także proliferacji oraz różnicowaniu adipocytów, czyli komórek tkanki tłuszczowej. Przeprowadzone badania pokazały, że wysokie spożycie wapnia w diecie (głównie z mleka i przetworów mlecznych) lub suplementów diety ma jedynie niewielki wpływ na masę ciała, natomiast może przyczyniać się do wzrostu beztłuszczowej masy ciała, redukcji tkanki tłuszczowej i zmniejszenia obwodu talii. Wśród mechanizmów działania, które są odpowiedzialne za potencjalne działanie przeciwotyłościowe wapnia wymienia się m.in.:

  • zmniejszenie lipogenezy i zwiększenie lipolizy,
  • nasilenie proliferacji adipocytów,
  • hamowanie wchłaniania i zwiększenie wydalania tłuszczów z kałem,
  • pobudzenie oksydacji kwasów tłuszczowych,
  • poprawę wrażliwości insulinowej,
  • nasilenie termogenezy wraz ze wzrostem aktywności brunatnej tkanki
    tłuszczowej,
  • modyfikację składu mikrobiomu jelitowego.

zwinięta miarka do pomiaru talii ciała i rozsypane tabletki

Wapń – źródła w diecie

Wapń w diecie występuje głównie w mleku i przetworach mlecznych. Sery żółte (m.in.: Parmezan, Gouda, Edam, Cheddar, Emmentaler), sery pleśniowe (np. Brie, Camembert), ser Mozzarella, ser Feta, mleko, jogurty, kefiry, maślanki stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia w diecie. Osoby, które z określonych powodów ograniczają spożycie mleka i jego przetworów (np. stwierdzona nietolerancja laktozy lub alergia na białka mleka krowiego, czy przestrzeganie diety wegańskiej) mogą sięgnąć po inne, całkiem dobre źródła wapnia w diecie. Zalicza się do nich: sardynki, szproty, nasiona roślin strączkowych (np. fasolę białą, soję), zielone warzywa (np. brokuły, kapustę chińską, natkę pietruszki, szpinak i jarmuż), suszone owoce (np. figi, morele), orzechy (np. laskowe, włoskie, pistacjowe), migdały, nasiona (np. sezamu, maku i słonecznika), pestki dyni, tahini, amarantus oraz żywność wzbogaconą w wapń (np. tofu, bezcukrowe napoje roślinne – w tym sojowy). Wapń w diecie może być również dostarczany z wysokozmineralizowanych wód, gdyż jego biodostępność jest prawie identyczna, jak biodostępność wapnia pochodzącego z mleka i jego przetworów.