Witamina C - właściwości oraz zastosowanie
Witamina C, czyli kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz witamin antyoksydacyjnych. Ludzki organizm nie ma możliwości samodzielnie wytwarzać witaminy C, dlatego musi być ona regularnie dostarczana wraz z dietą. Witamina C jest jednym z niezbędnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu oraz długotrwałego utrzymania dobrego zdrowia.
- Witamina C – właściwości
- Witamina C – zapotrzebowanie
- Witamina C – ile jej potrzebują osoby regularnie uprawiające sport?
- Witamina C – gdzie występuje?
- Witamina C – niedobór
Witamina C – właściwości
Witamina C jest dobrze znanym antyoksydantem, który charakteryzuje się szerokim spektrum właściwości biologicznych. Witamina C pełni w organizmie człowieka wiele bardzo ważnych funkcji, a mianowicie:
- bierze udział w obronie antyoksydacyjnej poprzez neutralizację szkodliwego działania reaktywnych form tlenu, które mogą powodować uszkodzenie komórek organizmu,
- uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i integralności tkanek,
- wspomaga odbudowę tkanek w wyniku nasilania syntezy kolagenu,
- przyspiesza gojenie się ran i oparzeń,
- zwiększa gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko złamań kości,
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
- zmniejsza sztywność tętnic,
- obniża stężenie cholestrolu frakcji LDL i triglicerydów we krwi,
- zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej,
- poprawia wchłanianie niektórych składników mineralnych (głównie
wapnia i żelaza), - bierze udział w produkcji karnityny, noradrenaliny i serotoniny,
- uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych,
- obniża poziom glukozy we krwi i łagodzi powikłania cukrzycowe,
- skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych i
przeziębienia, - prawdopodobnie zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (np. raka trzustki, raka płuc, raka szyjki macicy).
Witamina C – zapotrzebowanie
Zalecane spożycie witaminy C dla osób dorosłych wynosi od 75 do 90 mg na dobę i bierze pod uwagę głównie potrzeby osób o niskim lub umiarkowanym poziomie aktywności fizycznej. Istnieje kilka czynników, które zwiększają zapotrzebowanie na witaminę C. Wymienia się wśród nich:
- długotrwały i intensywny wysiłek fizyczny,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego (np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół złego wchłaniania),
- starszy wiek,
- nadciśnienie tętnicze krwi,
- cukrzycę,
- nałogowe palenie papierosów,
- nadużywanie alkoholu,
- silny, przewlekły stres.
Witamina C – ile jej potrzebują osoby regularnie uprawiające sport?
Literatura fachowa donosi, iż zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się u sportowców wyczynowych i amatorów. Sugeruje się, że osoby regularnie uprawiające sport powinny dostarczać każdego dnia od 200 do 1000 mg witaminy C, aby zmniejszyć stres oksydacyjny i opóźnioną powysiłkową bolesność mięśniową (DOMS-y) oraz zapewnić inne korzyści zdrowotne (np. stymulację procesów regeneracji oraz odbudowy tkanek), bez upośledzenia fizjologicznej adaptacji organizmu do obciążeń treningowych. Zalecana dzienna dawka witaminy C dla sportowców powinna pochodzić głównie ze spożycia pięciu lub więcej porcji świeżych warzyw oraz owoców w ciągu doby. Na niedobór witaminy C najbardziej narażone są zatem osoby uprawiające sport, których dieta cechuje się małą podażą świeżych, różnokolorowych warzyw oraz owoców.
Witamina C – gdzie występuje?
Bogatym źródłem witaminy C są przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Wśród najlepszych źródeł pokarmowych witaminy C, wymienia się takie warzywa i owoce, jak:
-
Owoce dzikiej róży (250 – 800 mg/100 g),
-
Czarna porzeczka (150 – 300 mg/100 g),
-
Liście pietruszki (269 mg/100 g),
-
Papryka – różne rodzaje (125 – 200 mg/100 g),
-
Brokuły (65 – 150 mg/100 g),
-
Brukselka (65 – 145 mg/100 g),
-
Jarmuż (120 mg/100 g),
-
Kalarepa (70 – 100 mg/100 g),
-
Truskawki (46 – 90 mg/100 g),
-
Kiwi (84 mg/100 g),
-
Szpinak (40 – 84 mg/100 g),
-
Kalafior (37 – 70 mg/100 g),
-
Różne rodzaje kapusty (35 – 70 mg/100 g),
-
Grejpfruty (30 – 70 mg/100 g),
-
Porzeczki białe i czerwone (26 – 63 mg/100 g),
-
Cytryny (40 – 60 mg/100 g),
-
Pomarańcze (30 – 50 mg/100 g),
-
Agrest (25 – 40 mg/100 g),
-
Maliny (19 – 37 mg/100 g).
Witamina C jest związkiem, który cechuje się bardzo niską odpornością na działanie czynników zewnętrznych, takich jak wysoka temperatura, dostępność tlenu, promieniowanie ultrafioletowe (UV), enzymy (zwłaszcza askorbinaza), środowisko zasadowe i obojętne oraz obecność substancji konserwujących i jonów metali (np. miedzi, czy żelaza). Stąd zwraca się szczególną uwagę na to, aby każdego dnia spożywać dostateczną ilość świeżych, różnokolorowych warzyw i owoców, najlepiej w ilości co najmniej 500 g.
Witamina C – niedobór
Przewlekłe, niewystarczające spożycie witaminy C z dietą może spowodować wystąpienie objawów jej niedoboru. Najbardziej narażone na niedobór witaminy C są osoby długotrwale przestrzegające restrykcyjnych diet odchudzających, pacjenci z anoreksją, osoby nadużywające alkoholu, nałogowi palacze papierosów, osoby chore na celiakię, pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna, pacjenci z zespołem złego wchłaniania oraz osoby stosujące mało zróżnicowaną dietę (zwłaszcza starsze). Do głównych objawów niedoboru witaminy C zalicza się:
-
osłabienie organizmu,
-
zwiększoną podatność na infekcje,
-
zmęczenie,
-
obniżenie wydolności fizycznej organizmu,
-
trudniejsze gojenie się ran,
-
krwawienie z dziąseł,
-
bóle kości, mięśni i stawów,
-
pogorszenie stanu skóry,
-
zaburzenia w syntezie kolagenu,
-
obrzęki kończyn,
-
pogorszenie wchłaniania żelaza.
-
Janda K, Kasprzak M, Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.
-
Ran L, Zhao W, Wang J, et al.: Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. 2018 Jul 5;2018:1837634.
-
Righi NC, Schuch FB, De Nardi AT, et al.: Effects of vitamin C on oxidative stress, inflammation, muscle soreness, and strength following acute exercise: meta-analyses of randomized clinical trials. Eur J Nutr. 2020 Oct;59(7):2827-2839
-
Wójcik W., Śliż D.: Witamina C w codziennej praktyce lekarskiej – fakty i mity. Medycyna Faktów 2019; 4(45): 307-314.
-
Knypl K.: Witamina C jako istotny element prewencyjny w sezonie infekcyjnym. Medycyna i życie. 2020, 7, 1-2(18):5-9.
-
Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji polskiej. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Warszawa 2020.