Darmowa dostawa do Polski od 200 PLN. Darmowa wysyłka do PL od 200 PLN Wysyłka w ciągu 24h Tania wysyłka zagraniczna Na rynku od 2005 Blog Pomoc Kategorie Marki MENU Blog Koszyk

Koszyk jest pusty!

Wszystko na temat tauryny

Wszystko na temat tauryny
05 Sie 2024
Autor: Mateusz Durbas Przeczytano: 66 Komentarze: 0

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem, który powszechnie występuje w tkankach ludzkiego organizmu. Największe ilości tauryny znajdują się w mięśniu sercowym i siatkówce oka, a nieco mniejsze w mózgu, jelitach, nerkach i mięśniach szkieletowych. Tauryna jest związkiem, który pełni wiele różnych funkcji w organizmie człowieka i może wykazywać szerokie właściwości prozdrowotne.

Tauryna – właściwości

Tauryna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, jak również rozwoju i aktywności czynnościowej mózgu, siatkówki oraz mięśni szkieletowych. Tauryna uczestniczy w produkcji kwasów żółciowych, wspomaga system obrony antyoksydacyjnej organizmu, stabilizuje błony komórkowe oraz zmniejsza stan zapalny. Poza tym tauryna wpływa na metabolizm energetyczny, stężenie glukozy i lipidów we krwi oraz regulację poziomu jonów wapnia i jonów sodu w komórkach. Wykazano, iż tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ergogeniczne (zwiększające zdolności wysiłkowe u osób regularnie uprawiających sport), przeciwnadciśnieniowe oraz hepato- i neuroprotekcyjne.

Z aktualnych badań wynika, iż suplementacja tauryny w dawkach od 1,5 do 6,0 g na dobę może przyczyniać się do znaczącego obniżenia wartości skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi, przeciętnie o 3 mmHg. Co więcej, stosowanie tauryny w dawce od 0,5 do 6,0 g na dzień przez okres od 2 tygodni do 6 miesięcy może skutecznie zmniejszać skurczowe i rozkurczowe ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów we krwi u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi (m.in.: cukrzycą, zapaleniem wątroby, niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, otyłością, mukowiscydozą, przewlekłym alkoholizmem). Istnieją również przesłanki pozwalające sądzić, że trzymiesięczna suplementacja tauryny w dawce dziennej 6 g (3 razy dziennie po 2 g) może zmniejszyć aktywność enzymów wątrobowych, a mianowicie AspAT i AlAT u pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby. Mało tego, wyniki badań przeprowadzonych z udziałem kobiet w wieku 33-54 lata wykazały, że jednomiesięczna suplementacja tauryny w dobowej dawce wynoszącej 3 g może prowadzić do zmniejszenia stężenia homocysteiny we krwi.

Dowiedziono również, że suplementacja tauryny w dawkach od 1,0 do 6,0 g na dzień może zwiększać wytrzymałość mięśni podczas wykonywania ćwiczeń o charakterze wytrzymałościowym. Sugeruje się, że suplementacja tauryny może poprawiać nie tylko wydolność tlenową, lecz także wydolność beztlenową (siłę i moc mięśni) i regenerację powysiłkową (zmniejszać DOMS-y) oraz może prowadzić do spadku stężenia wybranych markerów uszkodzenia mięśni szkieletowych (np. kinazy kreatynowej – CK).

Tauryna – źródła pokarmowe

Szacuje się, że przeciętny dorosły człowiek spożywa każdego dnia od 40 do 400 mg tauryny, w zależności od ilości produktów zwierzęcych w diecie. Tauryna znajduje się głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, podroby, ryby i owoce morza. Do najbogatszych źródeł pokarmowych tauryny należą:

  • Ostrygi – 396 mg/100 g,

  • Łosoś atlantycki – 130 mg/100 g,

  • Wątroba wieprzowa – 89 mg/100 g,

  • Wątroba wołowa – 69 mg/100 g,

  • Tuńczyk - 68 mg/100 g,

  • Wieprzowina - 61 mg/100 g,

  • Jagnięcina – 44 mg/100 g,

  • Wołowina – 43 mg/100 g,

  • Cielęcina – 40 mg/100 g,

  • Dorsz – 31 mg/100 g.

Tauryna znajduje się również w napojach energetyzujących na poziomie 350-400 mg w 100 ml napoju. Poza tym ludzki organizm posiada zdolność do produkcji tauryny w ilości od 50 do 125 mg na dzień. Tauryna jest syntetyzowana w wątrobie i mózgu przy udziale aminokwasów siarkowych (metioniny i cysteiny) oraz witaminy B6.

Tauryna – dawkowanie

Na podstawie dostępnych dowodów naukowych wskazuje się, że optymalna dawka tauryny zapewniająca wymierne korzyści zdrowotne powinna wahać się w zakresie od 1,5 do 6,0 g na dobę. W celu obniżenia wartości ciśnienia skurczowego i rozkurczowego najczęściej zaleca się przyjmować 1,5 g tauryny dziennie, które należy podzielić na trzy mniejsze porcje po 0,5 g. Natomiast, aby poprawić wydolność fizyczną podczas wykonywania ćwiczeń o charakterze wytrzymałościowym należy przyjąć od 1 do 3 g tauryny na 60–120 minut przed rozpoczęciem wysiłku fizycznego, co pozwoli osiągnąć maksymalną biodostępność.

Odmierzona miarka z tauryną w proszku

Tauryna – niedobór

Przewlekły niedobór tauryny w diecie człowieka może prowadzić się do wystąpienia zaburzeń funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (np. depresji, zaburzeń lękowych, nadpobudliwości psychoruchowej), zmian zwyrodnieniowych siatkówki, upośledzenia czynności wątroby oraz dysfunkcji układu krążenia**. Niedobór tauryny w ludzkim organizmie może być spowodowany niskim spożyciem produktów pochodzenia zwierzęcego, które są naturalnie zasobne w taurynę. Stąd też weganie i wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tauryny, gdyż w ogóle nie dostarczają organizmowi tauryny wraz z pożywieniem. Poza tym niedobór tauryny może wynikać z nieprawidłowego stanu zaopatrzenia organizmu w witaminę B6 i metioninę, przewlekłego stosowania leków przeciwpadaczkowych (zwłaszcza wigabatryny) oraz długotrwałej suplementacji wysokimi dawkami beta-alaniny, która blokuje działanie tauryn.

Suplementacja tauryny – czy jest bezpieczna?

Przeprowadzone badania wykazały, że suplementacja tauryny w dawkach dobowych wynoszących od 0,5 do nawet 10 g, nie wywołuje żadnych negatywnych skutków zdrowotnych. Sugeruje się, że długoterminowa suplementacja tauryny w dawce 3 g na dzień jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia człowieka i nie niesie za sobą ryzyka wystąpienia jakichkolwiek działań niepożądanych. Tauryna cechuje się bardzo niską toksycznością, a ustalona średnia dawka śmiertelna (LD-50) dla szczurów wynosi aż ponad 7 g na kg całkowitej masy ciała.